Plenković najavio moguće dodatne mjere: “Jasno je da ovaj Božić neće biti kao raniji”

U ponedjeljak je održana sjednica Vlade.

Premijer Andrej Plenković javio se videovezom jer se još uvijek nalazi u izolaciji.

“Prvo par napomena o ovome što se zbivalo o radu Hrvatskog sabora i da danas upućujemo pismo predsjedniku Hrvatskog sabora sa zamolbom za izvanredno zasjedanje i preostala tri dana ovoga tjedna, nakon ustavnog roka od 15.12. Imali smo jako puno točaka, od 1. studenog, pa nadalje. Hrvatski sabor je raspravljao i glasat će o vih pet inicijativa oporbe koje je oporba u proteklih pet mjeseci stavila na dnevni red”, kazao je premijer u svom obraćanju.

“Želim otkloniti tezu da se rasprave o vladi u Saboru stavljaju u večernje sate, nikad toliko tih incijativa nije bilo”, rekao je Plenković u uvodnom govoru.

“Nažalost epidemiloška situacija je i dalje nepovoljna. Imali smo više od 5 posto porasta u odnosu na prethodni tjedan. Dakle, još uvijek je to nažalost rast. Mali, ali rast. Sličan je broj preminulih osoba. S time ne možemo biti zadovoljni, važno je da se uz ukupno pridržavanje sadašnjih mjera koje je proipisao stožer, pokušamo napraviti dodatne napore. Jasno je ako ne uspijemo smanjiti sadašnje visoke brojke, da će se sadašnje mjere koje su na snazi do 21. prosinca morati produljiti. Ako i dalje u ovih tjedan dana koja su pred nama ne vidimo promjene trenda, moguća su i dodatna ograničenja o kojima sada raspravlja Stožer”, rekao je Plenković.

“Jasno je da ovaj Božić neće biti kao raniji. Pozivam sve da izbjegavaju veća obiteljska okupljanja”, dodao je.

Ministar Vili Beroš iznio je nove podatke o zaraženima i oboljelima od koronavirusa u Hrvatskoj, te o situaciji u zdravstvenom sustavu.

Na izvješće ministra Beroša o ugovoru kojim se planira nabaviti potrebnu medicinsku opemu i respiratore, Vlada je prihvatila odluku, kojom će između ostalog biti nabavljeno dodatnih 160  respiratora. Sva opreme nabavlja se iz proračuna ministarstva zravstva.

Ministar Davor Božinović o novim mjerama koje su uvedene za granice.

Andrej Plenković, koji i današnju sjednicu Vlade voditi iz izolacije putem videolinka,  potvrdio je kako je “obavio konzultacije sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u vezi s proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa Hrvatske u Jadranu” te da će “Vlada RH izvješće o procesu konzultacija i prijedlog Odluke o proglašenju IGP usvojiti u ponedjeljak”. Nakon toga, istaknuo je će u četvrtak ministar Gordan Grlić Radman, predstaviti prijedlog Saboru.

 

Komentiraj