Plenković najavio dobre vijesti za trudnice i umirovljenike

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na problem dijela umirovljenika kojima je porasla mirovina, ali onda zbog toga više nisu bili oslobođeni plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja, što im je pak poništilo efekt povećanja mirovine.

“Zahvaljujući mirovinskoj reformi mirovine rastu, pa dio sugrađana ide iznad praga koji je bitan da im dopunsko osiguranje bude besplatno. Pokušat ćemo riješiti pitanje u dva koraka – izmjenom praga da se on povisi i da se nađe trajni mehanizam koji bi pratio i usklađivao ovakve okolnosti da ne bi dolazilo do apsurdnih situacija da mirovina poraste pa se mora platiti dopunsko i da se onda na kraju ima manje sredstava. Moramo naći održivo rješenje da umirovljenici budu zadovoljni”, rekao je premijer i najavio da će nadležna ministarstva pripremiti prijedloge za zakonske izmjene.

Najavio je povećanje rodiljnih naknada.

“Povećava se maksimalni iznos naknade plaće za zaposlene i samozaposlene roditelje s 3991 kune na 5654 kune. Kad smo krenuli s mandatom naše Vlade tih drugih mjeseci je bilo 2663 kune, a sada je 5654. Za drugih mjeseci smo došli više nego dvostruko. To je ozbiljna i dosta opipljiva demografska mjera”, rekao je Plenković.

Komentiraj