Plenković najavio da će Sabor raditi i preko ljeta

 

Andrej Plenković u četvrtak je, na početku sjednice Vlade, zahvalio svima koji su glasali na izborima te čestitao svima koji su ušli u novi saziv sabora.

Rekao je kako će Sabor raditi i kada je inače pauza, odnosno preko ljeta, te da postoji mogućnost sjednica i donošenja potrebnih zakona.

“Drago mi je da je ministarstvo rada nakon brojnih mjera nastavilo sa potporama za sektore kojima je još potrebno izaći u susret gdje će se omogućiti sektorima (prometa, ugostiteljstva i turizma) s najvećim padom aktivnosti naknade od 4 tisuće kuna”, kazao je.

Dodao je da će Davor Božinović i Vili Beroš govoriti o koronavirusu te podsjetio da je bio na sastanku s Bozanićem s kojim je, kaže razgovarao o sanaciji Zagreba.

Beroš je rekao da su, uz Đakovo i Zagreb, žarišta u nekoliko županija te da je najviše kontakata i oboljelih, kada se radi o uvoznim slučajevima iz Srbije te potom iz BiH i iz Slovenije. “I dalje smo među državama s najpovoljnijom epidemiološkom slikom”, rekao je.

O posjeti roditelja djeci u bolnicama kaže da je od velike važnosti osigurati boravak roditelja uz dijete koje je na liječenju. “U većini bolnica za bolesnu djecu i najmlađe je od početka pandemije omogužen boravak uz oboljelu djecu od 24 sata”, istaknuo je.

Beroš je zaključio da se u protekla dva tjedna susreću s novim izazovima – uvezenim slučajevima, širenju zaraze na obiteljskim okupljanjima i noćnim klubovima.

Davor Božinović je istaknuo da su tijekom izbora svi domovi i mjesta za glasanje imala dovoljno rukavica i dezinficijensa te kako se držalo mjera. “Svakodnevno se provodi nadzor noćnih klubova, provedeno je 699 nadzora, pri čemu se 85 posto klubova pridržavalo mjera”, kazao je i poručio da se mjere vezane za ulaske u zemlju i ponašanje na obiteljskim okupljanjima revidiraju.

Ministar turizma Gari Cappelli, pak, otkrio je da u Hrvatskoj ‘praktični niti jedan turist nije bolestan’.

“Najviše turista, njih oko 250.000 je u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a zaraženih nema, to su sigurne destinacije”, rekao je Cappelli.

Komentiraj