hina

PLENKOVIĆ: “Nagodba je veliko postignuće”

Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na sutrašnje obilježavanje Dana antifašističke borbe. Riječ je o spomenu na prvi sisački odred 22. lipnja 1941. Na komemoraciji će kao izaslanik biti ministar Bošnjaković, javlja HRT (VIDEO).

I naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman bio je pripadnik narodnooslobodilačkog pokreta i jedan od simbola otpora nacizmu i fašizmu i stoga taj datum obilježavamo kao državni praznik, kao važno sjećanje na otpor fašizmu.

Podsjetio je kako je ovaj tjedan postignuta nagodba. Izglasana je jednoglasno. Riječ je o velikom uspjehu svih dionika tog procesa – izvanredne uprave, a prije svega i uspjehu naše vlade, parlamentarne većine, svih onih koji su imali hrabrosti i odvažnosti u kratkom roku iznjedriti odgovarajući zakonski okvir, napraviti jedan strukturirani proces kroz koji je kroz 15 mjeseci kompaniji dana mogućnost da preživi financijski. Također je podsjetio kako su dugovi malim dobavljačima i poljoprivrednicima isplaćeni u cijelosti, da su srednji i veliki dobavljači dobili oko 500 milijuna eura te naplatili 60, 70 i više posto starog graničnog duga. Svim tim kompanijama dano je 15 mjeseci da se restrukturiranju, ostanu na nogama i prilagode novim okolnostima. Ono što je najvažnije, Agrokor ima svoju ekonomsku budućnost, budućnost imaju i sve kompanije u njegovu sastavu i svi partneri, istaknuo je premijer.

Zagreb, 06.03.2018. – Konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni ciljevi rada nove izvanredne uprave i razvoj procesa nagodbe.
Na fotografiji Irena Weber, Fabris Peruško.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Osvrnuo se i na referendumsku inicijativu “Narod odlučuje”. Smatram da referendum nije način na koji se treba raspravljati o izbornom sustavu. Za izborni sustav postoje hrvatske stranke, postoji Sabor, Vlada i drugi načini kako regulirati izborni sustav, kako ga poboljšati. Inicijativa o smanjenju prava manjina za našu vladu i za glavnu stranku u koaliciji apsolutno je neprihvatljiva. To je dio naše stečevine. Hrvatska je država koja je sigurna u sebe, koja poštuje svoje manjine, želi da se dobro osjećaju u Hrvatskoj i daju doprinos političkom životu i ne vidim niti jedan jedini racionalan razlog koji bi trebao dovoditi u pitanje stečena prava manjinskih zastupnika u Hrvatskom saboru, istaknuo je premijer. Poštujemo svaki potpis i inicijativu, ali o nekim pitanjima imamo definiran stav, naglasio je Plenković.

Komentiraj