Plenković: “Na nama je da miksom cijepljenja, odgovornosti i mjera sezona traje barem do devetog mjeseca”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje u petak na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u prigodi obilježavanja Dana općine Farkaševac. Tom prilikom se obratio javnosti i komentirao aktualnosti.

O program proslave Oluje u Kninu

“Traju razgovori, svi su uključeni. Bit ćemo u Kninu 5. kolovoza, sve će biti na razini, onako kako treba biti”, rekao je.

O cijepljenju

“Kolektivni napor u obrani od covida-19 mora biti kolektivan jer ovdje pretjerana individualna odluka ili sebičnost nije dobro došla. Svako relativiziranje opasnosti ove bolesti nije dobrodošlo, nije dobro. Mi smo sa socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima postigli dogovor. Sad kad smo na skoro 47 posto cijepljenih prvom dozom, moramo učiniti dodatne iskorake. Učiniti napor da se približimo onome što se čini logično – barem dvije trećine cijepljene odrasle populacije. Cilj je da se u jednom trenutku vratimo u normalu, ne možemo stalno ovako”, rekao je Plenković.

”Oni koji su cijepljeni, a zaraze se, proći će kao potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Malo temperaturica, jedan dan doma i prehodao je to. Ono kako smo mi prošli je vrlo light, vrlo ležerno”, rekao je premijer.

O turističkoj sezoni

Što se tiče sezone, Plenković je rekao da je ona već sada bolja nego prošlogodišnja.

“Na nama je da suptilno miksom cijepljenja, odgovornosti i mjera sezona traje barem do devetog mjeseca. Bez obzira koliko mi bili dobri sa susjedima, ako brojke budu loše, zemlje će donositi odluke. Najgore je dvaput proći istu školu. Vidjeli smo što je bilo prošlog kolovoza”, rekao je.

Komentirao je medijske napise da je bivša predsjednica Kolidna Grabar Kitarović moguća kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO-a.

“Bilo bi super, ja bih ju odmah podržao. Očito je da se spekulira s nekim imenima, kao što se i ranije. Nemam u ovom trenutku nikakvih konkretnih saznanja i informacija koje bi bile relevantne da ih ja iznosim. Ako bi bilo tako, meni bi bilo drago. Ako dođemo u situaciju da bude realno, mi ćemo to podržati, učinit ćemo sve da se tako nešto na kraju dogodi”, rekao je Plenković.

Komentiraj