Plenković: “Moramo se boriti protiv diskriminacije Roma, to je odgovornost svih nas”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je sudjelovao na svečanosti povodom Svjetskog dana Roma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Plenkoviću su uručili nagradu i cvijeće povodom njegovog rođendana, koji je također danas.

“Posebno sam počašćen što ste mi uručili ovu nagradu. Mislim na društvo u kojem se svi dobro osjećaju, bez obzira na spol, boju kože, vjeru… Romi imaju pravo kao svi hrvatski građani, ali to često nije tako. To moramo promijeniti. Danas slavimo romsku kulturu i velikana, danas se ne možemo prisjetiti stoljetne diskriminacije i progona romskog naroda. I zato smo podržali gradnju Memorijalnog centra. Povijest ne možemo promijeniti nego samo žaliti. Danas možemo izgraditi tolerantno društvo”, rekao je Plenković nakon svečanosti.

Dodao je da je pred nama puno posla, ali ciljevi su jasno zavrtani u planu za manjine. Sve je to, istaknuo je, dio provedbe Nacionalne strategije. “Moramo se boriti protiv diskriminacije Roma, to je odgovornost svih nas. Posebno ćemo učiti napore koji se tiču romske djece, ona predstavljaju najranjiviju skupinu”, dodao je premijer Plenković.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja svake godine u spomen na održavanje prvog Svjetskog kongresa Roma prije pedeset godina u Londonu. Tada su donesene važne odluke za romsku zajednicu poput naziva romskog naroda, himni, jezika i zastave.

Svečanost povodom Svjetskog dana Roma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

Komentiraj