PLENKOVIĆ: “Milanović ima kompleks poraza, hrani ga plasiranjem tračeva i laži”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je održao konferenciju za novinare.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac najavio je kako će se u srijedu obratiti javnosti. “Ja ne mogu znati ni ulaziti u to što je on naumio kazati sutra”, rekao je Plenković i dodao kako s Pupovcem stalno komunicira.

Odbacivši još jednom izjave kojima je Pupovac usporedio Hrvatsku s NDH, premijer je podsjetio kako je njegova “vizija hrvatskog društva aktivna, agilna Hrvatska, uređena zemlja u kojoj se manjine dobro osjećaju”.

“U ovoj vladi nema nikoga tko bi bilo na koji način pridonosio klimi nesnošljivosti”, poručio je Plenković.

“Da, jučer s manjinama, da, danas s manjinama i da, sutra kad opet dobijemo povjerenje, opet s manjinama. To je nužno i ključno za hrvatsko društvo, da bude zdravo, snošljivo i tolerantno, da teži istini i ide naprijed. To je bitno za našu djecu i za sve nas”, istaknuo je.

Plenković je komentirao i izjavu bivšeg premijera, danas predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, koji je u nedjelju Plenkovića nazvao karijeristom. “Ta teza da sam ja nešto trebao ići u SDP, što je navodno voditelj pitao, prvi put to čujem, to je laž. Ne znam kako netko može pitati tako nešto, mogli su pitati mene, a ne njega”, rekao je.

Kazao je kako je, za razliku od Milanovića, on imao karijeru i prije nego je krenuo u politiku. “Ušao sam aktivno u politiku kad sam imao dosta toga iza sebe i imao dosta za dati. On ima kompleks poraza na izborima 2016.. u nedostatku argumenata hrani ga plasiranjem tračeva i laži kroz par svojih trbuhozboraca uglavnom s lijeve strane. Što se tiče političke borbe, tu sam da se borimo svaki dan ako treba, ali ne lažima i dezinformacijama”, rekao je Plenković.

O napisima Nacionala kako bi se zagrebački gradonačelnik Bandić mogao kandidirati na predsjedničkim izborimai podnijeti ostavku na mjesto gradonačelnika, premijer je rekao: “Ja uopće ne znam da je to istina. Komentirat ću to kad razgovaram s Bandićem, ako je to istina”, rekao je.

EKSKLUZIVNO BANDIĆ DAJE OSTAVKU na položaj gradonačelnika i ulazi u utrku za predsjednika!

Dotaknuo se i puta u Helsinki i putnih naloga koje od Vlade traži Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. “Predsjednik Vlade odlazi u Finsku da bi se sastao s finskim predsjednikom Vlade, koji nema veze s EPP-om. Sastanak s njim zbiva se u Helsinkiju, u zgradi finske vlade, ne u maloj prostorijici na margini EPP-a, kako neki dušebrižnici govore”, rekao je premijer pa nastavio:

“Nakon toga slijedi kongres EPP-a koji traje to popodne jedan dio i sutradan ujutro, na kojem ja govorim kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske u toj ulozi, ne kao delegat, nego u dijelu u kojem govori Angela Merkel, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk u dijelu u kojem govore šefovi vlada država. U tom svojstvu govorim i u tom svojstvu sam tamo. Smatrate li da smo mi trebali doletjeti u Helsinki, vratiti se i nakon toga ponovno sjesti u zrakoplov, presjedati tko zna koliko puta i doći u Helsinki? I tako svaki put?

Poruka je da smo Povjerenstvu u našem očitovanju objasnili, doslovno nacrtali o čemu se radi. Ako ljudi u Povjerenstvu, a većina njih su pravnici, ne razumiju, ne shvaćaju, nemaju iskustva ili su pod pritiskom dijela medija da drže u eteru nešto, ima li tu nešto čudno? Nema ništa. Mi smo rekli da će hotel i dnevnice platiti HDZ i to je tako. Bio bi problem da su naplaćene dvije dnevnice, a nisu.

Ovo je pitanje načela, postoje ovlasti Povjerenstva, ali postoje i ovlasti Vlade. Ako postoji logika u Povjerenstvu, onda ćete dopustiti da postoji logika i kod onih koji idu na izbore, dobiju ih, formiraju Vladu, imenuju glavnu tajnicu Vijeća Europe i potpredsjednicu Europske komisije . Donekle može, ali pretjerivati ne, to je poruka. Ništa neću više dostaviti. Nacrtali smo sve. Zato smo dali vama da pokažemo apsurdnost zahtjeva.

Zlorabljenje članka zakona koji govori o načelu djelovanja nema nikakav pravni efekt, nego pričinjanje političke štete. Ako se oni boje, misle da je to pritisak, vrijeđanje, nije. Netko tko je član Povjerenstva za sprečavanje interesa on se treba baviti sukobom interesa, ovdje sukoba interesa nema. Povjerenstvo treba raditi ono što je zakon dao, ne ono što oni misle da bi mediji mogli očekivati da bi oni trebali raditi”, rekao je Plenković.

Komentiraj