Dusko Jaramaz/PIXSELL

Plenković: Među uvjetima Mosta je nekoliko relevantnih pitanja, ali nećemo prihvatiti ničije ucjene

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u srijedu kako se među uvjetima Mosta radi o nekoliko relevantnih pitanja o kojima su spremni razgovarati, ali nakon izbora neće prihvaćati bilo čije ucjene ili ultimatume.

“Sada je važno koncentrirati se na izbornu utakmicu, a nakon 11. rujna vidjet ćemo kakve će biti političke okolnosti. Riječ je o nekoliko relevantnih pitanja o kojima smo spremni razgovarati”, rekao je Plenković novinarima upitan kako komentira uvjete Mosta za pregovore s HDZ-om i SDP-om.

Ponovio je da su spremni i otvoreni za razgovore s Mostom, što su pokazali i proteklih dana kada su postigli dogovor oko sastava biračkih odbora gdje se, na njegovu inicijativu, HDZ pokazao velikodušan prema Mostu.

Istaknuvši kako će se s Mostom dogovoriti nakon izbora jer postoji prostor da teme dobiju odgovarajuću pozornost, Plenković je poručio da ne prihvaćaju bilo čije ucjene ili ultimatume. Ponovio je kako je smisao njegova političkog angažmana na čelu HDZ-a promjena kulture političkog dijaloga, načina vođenja izbornih kampanja i vraćanja na teme sadržaja, te izbjegavanje vrijeđanja i trivijalnosti.

Vlada donijela ispravne odluke o HRT-u

Predsjednik HDZ-a smatra da je Vlada na donijela ispravnu odluku produživši mandat v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniši Kovačiću, jer je Sabor raspušten pa se nije moglo ići u natječaj za izbor glavnog ravnatelja HRT-a.

“HRT je javni servis i on mora funkcionirati. Vlada je, sukladno zakonu, donijela ispravnu odluku koja osigurava stabilnost i učinkovito funkcioniranje HRT-a, što je najbitnije”. Vlada, bez obzira što je tehnička, ima odgovornost da vlada i tako se ponaša, a HDZ i njegovi ministri su na takav način pristupili toj temi, dodao je.

Plenković je kazao kako to ni na koji način ne implicira prestanak suradnje s Mostom, jer niti ta stranka, čiji su ministri glasovali protiv produženja mandata Kovačiću, nije osporila pravnu opravdanost tih odluka.

Na upit novinara nije želio komentirati izjave HDZ-ova kandidata u 10. izbornoj jedinici Milana Kujundžića, koji je rekao da hrvatski narod očekuju od predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da kaže “tko su i što su roditelji njegovih najbližih suradnika koji su radili za Udbu, a neki od njegovih najbližih suradnika su i ubijali”.

“To je pitanje na koje će odgovoriti Kujundžić, a ja se nikada neću spuštati na razinu komunikacije i prilično besmislenih izjava koje je u više navrata izgovorio predsjednik SDP-a da bi se dodvorio nekoj skupini birača. To za mene nije odgovorna politika”, rekao je.

Hrvatska ni drugi akteri ne mogu BiH nametati rješenje 

Na upit da komentira izjavu HDZ-ova kandidata u XI. izbornoj jedinici Bože Ljubića da, ako ne dođe do dogovora oko ustava BiH, Hrvati imaju pravo na povratak na Herceg-Bosnu, odgovorio je kako Hrvatska, kao ni drugi akteri u međunarodnoj zajednici, ne mogu BiH nametati rješenje.

HDZ-ovo je stajalište da se se ustavna reforma u BiH mora temeljiti na četiri načela – decentralizacije, federalizma, supsidijarnosti i legitimne zastupljenosti. Referendum u Republici Srpskoj ocijenio je opasnim i destabilizirajućim za BiH, jer je to samo korak od referenduma o eventualnom otcjepljenju Republike Srpske. “To bi bilo izutezno loše za BiH, sve narode u njoj, Hrvatsku i čitav jugoistok Europe”, upozorio je Plenković.

Komentiraj