Plenković: Kućanstvima ćemo pomoći kalibrirano i pravedno

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se na početku sjednice Vlade osvrnuo na Sporazum o partnerstvu, kazavši da sadrži nacionalne prioritete za financiranje kroz višegodišnji financijski okvir do 2027., i kroz koji je Hrvatskoj na raspolaganju 9 milijardi eura.

Europska komisija, naime, u srijedu je odobrila Sporazum o partnerstvu s Hrvatskom, strateški dokument za programiranje ulaganja iz fondova kohezijske politike koji otvara put za povlačenje ukupno 9 milijardi eura sredstava kohezijske politike za razdoblje 2021. – 2027.

Sporazumom su obuhvaćena četiri nacionalna programa: Program za konkurentnost i koheziju (EFRR i Kohezijski fond), Integrirani teritorijalni program (EFRR i FPT), Program za učinkovite ljudske resurse (ESF +) i program za EFPRA, koje tek treba donijeti.

Kohezijska sredstva su namijenjena za smanjenje  regionalnih gospodarskih razlika, poboljšanje vještina, osposobljavanje i mogućnosti zapošljavanja. Sredstvima EU-a poticat će se i razvoj konkurentnog i inovativnog hrvatskog gospodarstva, usmjerenog na izvoz.

Plenković je danas zahvalio svim resorima i akterima koji su doprinijeli da se usluglase prioriteti i okviri funkcioniranja za sljedećih nekoliko godina.

Podsjetio je da je zajedno s Nacionalnim planom oporavka i otpornosti, ukupno Hrvatskoj za ovo desetljeće na raspolaganju oko 25 milijardi eura za razvoj.

Osvrnuvši se u uvodu sjednice i na visoku cijenu struje na energetskom tržištu, Plenković je poručio da će Vlada kao i do sada voditi politiku zaštite standarda građana i normalnog funkcioniranja gospodarstva te “iznaći različite, dobro kalibrirane mjere, koje će na pravedan način omogućiti kućanstvima da namiruju troškove svojih režija”.

Također, vodit će računa i o sektoru koji nisu klasični gospodarstvenici, ali isto tako i različitim kategorijama gospodarstvenika. Na tom tragu razrađuje se paket mjera na kojem rade brojni resori, naveo je Plenković.

Komentiraj