Plenković komentirao sastananak Dalić s Mađarima

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Premijer Andrej Plenković u utorak je, nakon konferencije ‘Hrvatskja na vratima energetske unije’ odgovarao na pitanja novinara.

Osvrnuo se na izložbu o Jasenovcu u New Yorku. “Što se tiče respekta Vlade Republike Hrvatske i hrvatskog društva u cjelini prema žrtvama holokausta i Jasenovca, stav je jasan i nedvojben. Očito postoje neki ministri koji ne prate dobro zbivanja, nastoje jednom izložbom u New Yorku instrumentalizirati temu, vratiti odnose u vrijeme Drugog svjetskog rata, a Hrvatska se neće uvući u tu priču”, rekao je Plenković.

Dodao je da se ‘oni koji rade ovakve stvari’ moraju zapitati kakva je bila politika prethodnika iz stranke ministra vanjskih poslova Srbije devedesetih, kad je predsjednik te stranke, Slobodan Milošević, doveo do agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, što je rezultiralo s 15 tisuća mrtvih. “Takvi ljudi nemaju kredibiliteta oavako provocirati”, poručio je, kako prenosi Jutarnji.

Reagirao je i na današnje pisanje Nacionala, o sastanku Martine Dalić i Tomislava Ćorića s predstavnicima MOL-a. Kaže kako je Dalić ‘iskoristila prisustvo na konferenciji u Budimpešti kako bi odradila razgovore s mađarskim kolegama o Ini’.

“Vlasnička struktura Ine ako se promijeni, bitno da bude učinkovita, vertikalno integrirana kompanija, koja će biti dobro i učinkovito vođena. Ne moram ponovno ponavljati stav mađarske strane da žele brz i efikasan izlaz iz Ine”, rekao je.

Na kraju je poručio kako je ‘zatečen mistifikacijom’ skorašnjeg sastanka s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Dodao je i kako sadržaj sastanka, koji je objavljen u nekim medijma, nije točan.

Komentiraj