PLENKOVIĆ "Kinezi su potencijalni ulagači u nizinsku prugu i Uljanik"

Ivo Cagalj/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u petak je, gostujući u RTL Danas, potvrdio kako se Kinezi smatraju potencijalnim ulagačima u nizinsku prugu i Uljanik. Plenković je komentirao i poziv srpske premijerke Ane Brnabić da dođe u Beograd.
Četverodnevni službeni posjet kineskog premijera Li Keqianga i delegacije završio je u petak, a Plenković je kazao kako Hrvatska danas ima jaki međunarodni profil, što najbolje dokazuje summit u Dubrovniku, na kojem su bili svi regionalni premijeri.
“Kinezi su spremni dignuti odnos na novu razinu, ne samo kroz kulturu i turizam, već i kroz ulaganje u infrastrukturne projekte. Ponudili smo im dvije vrste projekata, ulaganje u naše luke, a kasnije i u željeznice”, rekao je premijer.
Upitan što će biti s prugom Rijeka-Zagreb, Plenković je rekao da su sve opcije moguće i da se razmatra hoće li ona biti financirana iz EU fondova ili će se dati u koncesiju ulagačima. “S dvije kineske kompanije osnovane su radne skupine koje će vidjeti kako je to najbolje financirati. Mi smo i za jednu i drugu opciju”, istaknuo je.
Kineskog je premijera, dodao je, zamolio da u Hrvatsku pošalje kineske kompanije koja se bavi brodogradnjom. “Iskoristio sam sastanak da mu pojasnim kontekst hrvatske brodogradnje. Ono što im treba je ozbiljan konsolidator koji zna te procese voditi. Kinezi danas grade 40 posto svjetskih brodova. Ja želim biti vrlo realan. Ovo je jedna prilika koju smo željeli staviti na stol. Zamolio sam kineskog premijera da dođu predstavnici ključne kineske kompanije koja se bavi brodogradnjom da posjete Hrvatsku, da posjete Uljanik i 3. maj i vide da li bi oni mogli biti taj partner koji bi pomogao restrukturiranje”, rekao je Plenković.
Srbijanska premijerka Ana Brnabić danas je u Dubrovniku kazala kako će pozvati Plenkovića u Beograd. Plenković kaže kako Hrvatska sljedeće godine predsjeda Europskom Unijom u sklopu čega će on obići sve susjedne zemlje.
“Danas sam razgovarao s nekim kolegama kraće, s nekima sam imao bilateralne sastanke. Hrvatska dogodine predsjeda EU-om. Ja ću u pripremi toga posjetiti sve susjedne zemlje. Želimo se dobro pripremiti”, zaključio je premijer za RTL.

BRNABIĆ "Ja ću napraviti prvi korak i pozvati Plenkovića u Beograd"

Komentiraj