Plenković kaže da VE “ne može pogriješiti” ako izabere Pejčinović Burić

Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da Vijeće Europe (VE) “ne može pogriješiti” ako za novu glavnu tajnicu izabere hrvatsku ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić.

Pejčinović Burić i njezin belgijski kolega Didier Reynders dvoje su kandidata među kojima će Parlamentarna skupština VE-a u lipnju izabrati glavnog tajnika te paneuropske organizacije.

“To je sjajan uspjeh, prije svega njezin osobno ali i Hrvatske te potvrda procjene da Marija Pejčinović Burić predstavlja sjajnu kandidatkinju Hrvatske i naše vlade”, rekao je Plenković u Bjelovaru uoči sjednice saborskog kluba HDZ-a.

Najviše zastupnika u Parlamentarnoj skupštini ima Europska pučka stranka, u kojoj je i HDZ iz kojeg dolazi ministrica Pejčinović-Burić.

“Ne mogu pogriješiti ako izaberu Mariju“, rekao je premijer.

Pječinović Burić bila je jedna od četvero kandidata za novu glavnu tajnicu VE, uz Reyndersa, bivšeg litavskog premijera Andriusa Kubiliusa i bivšu grčku ministricu vanjskih poslova Dore Bakojanis.

Odbor ministara VE saslušao je sve kandidate prošli tjedan i suzio listu na hrvatsku ministricu i belgijskog ministra.

O tome tko će biti novi glavni tajnik paneuropske organizacije odlučivat će Parlamentarna skupština VE tajnim glasanjem 25. lipnja u Strasborugu.

Mandat novog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada.

Komentiraj