Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio u petak u Bruxellesu nakon razgovora s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom da do početka ljeta treba postići konsenzus o ciljanim kontrolama na graničnim prijelazima nakon što je primjena nove uredbe EU-a o sustavnim kontrolama na granicama stvorila goleme kolone na hrvatsko-slovenskoj granici.

“Mislim da je predsjednik Tusk svjestan da ovakva situacija sa sustavnim kontrolama na granicaam nije dobra ni korisna. Moj apel je bio čvrst i jasan da do početka ljetne sezone treba naći konsenzus koji bi omogućio da se sa sustavnih kontrola prijeđe na ciljane i na taj način omogući lakši protok preko granice”, rekao je Plenković novinarima.

Premijer Plenković će se u subotu, na rubu summita EU-a, sastati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom i slovenskim premijerom Mirom Cerarom koji ustraje na sustavnim kontrolama unatoč problemima u prometu preko granice.

“Vjerujem da će taj sastanak pridonijeti pronalasku rješenja”, rekao je Plenković. Ponovio je da sadašnje stanje neodrživo i da se tek može zamislite kakve bi bile kolone za udarnih vikenda u srpnju i kolovozu kada su već sada za Uskrs bile velike.

“Moja je zadaća da kao hrvatski premijer dobijem potporu naših prijatelja za rješavanje ovoga problema jer ćemo se dovesti u situaciju da provedba uredbe donosi više štete nego koristi. To nije nikome u interesu, a pogotovo ne vladi i članici koja je nedavno ušla u EU i koja se zauzima za europske vrijednosti. Takvu vrstu kontradikcije ne možemo dopustiti”, rekao je Plenković.

Komentiraj