Plenković, Jandroković i Bandić izrazili sućut povodom smrti Pere Kvrgića

U 94. godini života u Zagrebu je preminuo legendarni kazališni, filmski i televizijski glumac Pero Kvrgić.

Umro nezaboravni Pero Kvrgić, jedan od najvećih hrvatskih glumaca

Sućut povodom smrti proslavljenog hrvatskog glumca izrazili su premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Plenković: ‘Njegova smrt ostavlja prazninu u hrvatskom glumištu’

Plenković je u ime Vlade i svoje osobno ime izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja obitelji glumca Pere Kvrgića koji je umro u 94. godini.

‘Višestruko nagrađivanog, svestranog umjetnika pamtit ćemo po gotovo dvije stotine kazališnih, televizijskih i filmskih ostvarenja’, istaknuo je Plenković u pismu.

Po njegovim riječima, ljubiteljima kazališne umjetnosti osobito će upamćene ostati ‘Stilske vježbe’ s kojima je, na daskama koje život znače, proslavio svoj 90. rođendan.

‘Njegova smrt ostavlja prazninu u hrvatskom glumištu, a njegovo ime bit će trajno zabilježeno u hrvatskoj kulturnoj povjesnici’, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković u povodu smrti Pere Kvrgića.

Jandroković: ‘Svojim neumornim radom potvrđivao je kako glumac uvijek uči’

“Poštovana obitelji Kvrgić,

ražalostila me je vijest da nas je napustio još jedan od velikana hrvatskog glumišta, legendarni Pero Kvrgić. Uime Hrvatskoga sabora i osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.

Karijeru gospodina Kvrgića dugu više od sedam desetljeća nemoguće je sažeti u nekoliko rečenica, ali neizostavno je spomenuti najdugovječniju predstavu „Stilske vježbe“. Rijetko koja kazališna predstava se utkala u toliko srca različitih generacija.

Brojne su druge velike uloge Pere Kvrgića, što dokazuju nagrade publike i struke, kao i odlikovanja predsjednika. Svestranost svog talenta pokazivao je unoseći dio svoje osobnosti u sve likove, a opet dosljedan vlastitom glumačkom izričaju. Svojim neumornim radom potvrđivao je kako glumac uvijek uči, čime su mlađe kolege mogle učiti od njega.

Zato će njegovim odlaskom ostati trajna praznina u hrvatskom glumištu i kulturi, a nama, njegovoj publici, uspomena na neponovljivog glumca i dragu osobu”, poručio je predsjednik Sabora.

Bandić: ‘Svojom glumačkom genijalnošću ostat će upamćen u povijesti hrvatskog teatra’

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u telegramu sućuti je istaknuo da umjetnikovim odlaskom ostaje velika praznina u kulturnome i umjetničkom životu Hrvatske i Zagreba.

“Iako je umro veliki glumac, siguran sam da s njim neće umrijeti i sjećanja na njegova osobita glumačka ostvarenja u kazalištu, na filmu i televiziji kojima će ostati zauvijek u srcu i uspomenama publike, a ona će ga naročito pamtiti po izvedbama u predstavi ‘Stilske vježbe’, najdugovječnijoj predstavi na svijetu, igranoj u istoj postavi, ali i brojnim drugim ostvarenjima, osobito u djelima Marina Držića”, naveo je gradonačelnik Bandić.

Istaknuo je da će svojom glumačkom genijalnošću Pero Kvrgić ostati upamćen u povijesti hrvatskoga teatra kao jedan od njegovih najistaknutijih i najznačajnijih protagonista, umjetnik čijim odlaskom ostaje velika praznina u kulturnome i umjetničkom životu Hrvatske i Zagreba.

Komentiraj