Plenković izašao pred prosvjednike na Markovu trgu, oni mu odgovorili tišinom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izašao je u četvrtak pred prosvjednike na Markovom trgu. Danas, podsjetimo, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u Srednjim školama Hrvatske održava ‘Prosvjed šutnje’ na Trgu svetog Marka.

“Ova vlada je napravila više nego mnoge prije nas i da nema nekog nesporazuma, obrazovanje je važno, učenje važno, učitelji i profesori su važni. Reforma koju provodimo je dobra i vodi tome da naši mladi budu konkurentni, bitno je da znate da vlada vodi dijalog sa sindikatima, da poštujemo štrajk, ali želimo da i vi vodite računa da će plaća biti veća, pitanje koeficijenata je nasljeđe nekih ranijih vlada. Želim poslati poruku svima vama, a imamo dosta signala, da ovaj štrajk, koliko god ga poštujemo, treba uzeti u obzir i ovo što dosad radimo, pozivam vas na dijalog i na razgovor, koji će biti i danas. Mi smo otvoreni i za dijalog i za poboljšanje materijalnog stanja i ova vlada je pokazala da je ova vlada prijatelj i radnika i umirovljenika”, rekao im je Plenković.

Njihov odgovor bio je tišina i podizanje transparenta s porukom “96% je reklo ne!”.

Nakon odlaska premijera, predstavnici sindikata dali su izjavu za medije.

“O njegovim velikim riječima o povećanju plaća u njegovu mandatu, učitelji i nastavnici nisu dobili ništa više nego ranije, još više zaostaju”, rekao je Branimir Mihalinec i dodao: “Mi ne mislimo razgovarati preko medija niti pred medijima, premijer je samo trebao reći: ‘U toliko sati je sastanak na kojem ćemo razgovarati. Nije nas mogao zaobići, iako smo bili tihi”.

Na pitanje hoće li se početi održavati nastava za maturante, kako ne bi došlo do pomicanja datuma državne mature i upisa na fakultete, Mihalinec je rekao da se radi o neuspješnom pokušaju spina. “Ministrica se tu pokušava postaviti kao medijator, a ona više nema nikakvu mogućnost da ona išta više riješi. Pitanje i maturanata i svih učenika u rukama su predsjednika Vlade”, rekao je Mihalinec.

Govoreći o velikom prosvjedu na Trgu bana Jelačića, najavljenom za ponedjeljak 25. studenog, Mihalinec je rekao da će dovesti najmanje trećinu članstva te da očekuju da će im se pridružiti i brojni drugi ljudi koji podržavaju njihove zahtjeve.

Komentiraj