Plenković iz Omišlja: “Naš zastupnik Tuđman se bori za život, oporbi ovo nećemo zaboraviti”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je u Omišlju, gdje se održava svečanost puštanja u rad LNG terminala i spojnog plinovoda Zlobin – Omišalj.

U izjavi za medije komentirao je glasanje, odnosno neglasanje o članarini u HGK te nedostatk kvoruma, zbog napuštanja sabornice oporbe.

“Sad sam se čuo s kolegama u Saboru, podsjetit ću vas da je jedan naš zastupnik zbog covida u bolnici, profesor Tuđman nije mogao sudjelovati u radu Sabora. Cijela oporba je išla na rušenje kvorima jer se najstariji zastupnik u saboru bori za život. Nećemo im to zaboraviti”, rekao je Plenković.

“Što se tiče članarine u HGK, svjedočimo brojnim populističkim inicijativama. Članarina za gospodarske subjekte koji su skromnijih prihoda iznosi 42 kune mjesečno. Te 42 kune mjesečno su očito razlog za ovakvu inicijativu. Nitko od nas ne kaže da HGK ne može bolje raditi, ali HGK ima svoju tradiciju od 150 godina, čak i više. To nisu tijela koja se demontiraju na brzinu zbog oporbenog hira. Ako nešto treba mijenjati, treba vidjeti što se može popraviti. Raditi politički cirkus zbog 42 kune mjesečno je populizam. To nećemo zaboraviti”, dodao je Plenković.

“Ovo su napravili na bolesti Miroslava Tuđmana, ovo im neću zaboraviti”, zaključio je.

Predsjednik Vlade komentirao je i blago popuštanje epidemioloških mjera. “Zimski mjeseci nisu baš najpogodniji za covid-19. Većina mojih kolega premijera, kancelara, predsjednika, idu u daljnja zatvaranja. Dakle, ide se u postrožavanje mjera koje su u startu strože nego kod nas. Nema frizera, nema niza uslužnih djelatnosti. Mi smo napravili nužno popuštanje, a to je nastava u osnovnoj školi i omogućavanje sporta. To je poruka potpore jako dobrom ponašanju hrvatskih građana koji su u proteklih nekoliko tjedana omogućili povoljnu situaciju”, rekao je Plenković.

Plenković je komentirao i slučaj Žarka Tušeka, koji je u četvrtak podnio ostavku na mjesto predsjednika županijske organizacije HDZ-a Krapinsko-zagorske županije.

“Što se tiče slučaja Tušek, ja sam s njim razgovarao. Ovo što se dogodilo ima isključivo veze s njegovom funkcijom koju nema od jučer, a to je predsjednik ogranka Krapinsko-zagorske županije. Nije čovjek koji je njega snimao nikakav zviždač. To je političar, neovisni, koji je sklon nekakvim očito hepeninzima. On je nasamario Stožer civilne zaštite gdje je na čelu SDP-ov župan Kolar sa zahtjevima za propusnice. Ovo je napravljeno s predumišljajem. Tušek je teško politički pogriješio i za to snosi odgovornost”, rekao je Plenković.

Komentiraj