Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je gostovao u Dnevniku HRT-a gdje je otkrio tko će biti nova ministrica vanjskih poslova.

Ivu Stiera će zamijeniti Marija Pejčinović Burić, dosadašnja državna tajnica u MVEP-u.

“Ono o prevari birača ne stoji, to je politička odgovornost. U EP-u pučani koaliraju s liberalima. Ovakve vrste koalicija postoje u Njemačkoj i brojnim drugim zemljama. Ako je to tabu, ja sam ovdje da rušim te tabue”, rekao je Plenković.

“Pobijedili smo na parlamentarnim i lokalnim izborima otkad sam došao. Podsjećam članove i birače, HDZ ima predsjednicu države, sabora, vlade, 19 od 21 člana vlade, 13 županija, Split, 62 grada, 204 općine. Takav rezultat HDZ nije imao od sredine 90-ih. Nastojim izbjeći podjele i antagoniziranje. Posljednjih dana smo od nekih zastupnika čuli isključivost koja graniči s mržnjom. Slično smo vidjeli i s Agrokorom, samo kritike. Ja želim tolerantno društvo koje će rješavati probleme. Zato je platforma HDZ-a i HNS-a bitna. Spremni smo postići dogovor i kompromise za razvoj zemlje, da bi išli naprijed. Najtolerantniju retoriku na političkoj sceni ima HDZ”, rekao je premijer.

Dodao je i kako ga Stierova ostavka nije iznenadila.

“Osjetio sam to posljednjih mjeseci. On se slaže s većinom stvari, ali je u nekim stvarima imao određene rezerve. On nije sudjelovao u političkim procesima od travnja, nije nastupao u javnosti, tako da je njegova ostavka očekivana. Nova ministrica bit će Marija Pejčinović Burić. Mi smo to dogovorili, očekujem normalno očekivanje vlade. Kolega Stier će i dalje biti aktivan u saboru”, zaključio je Plenković.

Komentiraj