FaH

Plenković: Iskustvom i znanjem povratit ću povjerenje birača u HDZ

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković poručio je u subotu iz Varaždina kako želi iskustvom, znanjem i radom na čelu stranke pridonijeti HDZ-u da se revitalizira i vrlo brzo vjerodostojnošću povrati povjerenje hrvatskih birača.

U društvu predsjednika HDZ-ove varaždinske županijske organizacije Anđelka Stričaka, člana Predsjedništva stranke Josipa Križanića te stranačkih kolega iz te županije, Plenković je novinarima rekao da će u prvi plan staviti “sve bitne elemente koji se odnose na jačanje unutarstranačke demokracije, dijaloga i otvorenosti okupljanja, kao i pokretanje rješenja za hrvatske građane”.

Upitan s kim će HDZ na predstojeće prijevremene parlamentarne izbore odgovorio je da stranačka radna skupina razgovara s partnerima i razmatra dostignuća Domoljubne koalicije.

S kojim partnerima će HDZ surađivati znat će se kad stupim na čelo HDZ-a 17. srpnja

“Ja sam u unutarstranačkoj kampanji i želim prije svega staviti akcent na snažan, kvalitetan, čvrst, dosljedan HDZ. Kao takvi bit ćemo otvoreni za suradnju s partnerima. Tko će to biti znat će se kad stupim na dužnost 17. srpnja”, kazao je Plenković.

Upitan jesu li istiniti medijski napisi da HDZ i Most pokušavaju oformiti novu vladu prije raspuštanja Sabora, ponovio je da je isključivo fokusiran na unutarstranačku kampanju i izradu kvalitetnog izbornog programa za jesen.

“O takvim špekulacijama ne znam ništa”, rekao je Plenković.

Pazit ćemo od koga i na koji način se stranka financira

Za proučavanje izvješća o financijskom poslovanju stranke, koje je jutros dobio od glavnog tajnika HDZ-a Domagoja Ivana Miloševića, uzet će si vrijeme kroz vikend nakon što još obiđe stranačke kolege u Čakovcu i Krapini i predstavi im svoj program.

“Kada budem na čelu HDZ-a vodit ću se s tri bitna načela o financiranju. Prvo da je zakonito, drugo da je cijeli proces transparentan i treće da je odgovoran. Transparentan znači da svi članovi predsjedništva stranke u cijelosti budu informirani i o prihodovnoj i o rashodovnoj strani stranačkih financija. Pazit ćemo od koga i na koji način se stranka financira“, kazao je jedini kandidat za čelnika HDZ-a i dodao da će o iznosima financiranja za jesenske parlamentarne izbore govoriti tek kada stupi na dužnost.

Žao mi je zbog odluke HSS-a, razgovarat ćemo o suradnji s nezadovoljnim HSS-ovcima

Za HSS-ovo napuštanje Domoljubne koalicije i priklanjanje SDP-u Plenković je rekao da su imali odličnu suradnju s HSS-om. “Meni je iskreno žao da je ova odluka Glavnog odbora HSS-a donesena u fazi dok je HDZ u procesu unutarstranačkih izbora. Bilo bi mi drago da se malo pričekalo, da smo imali vremena za razgovor. Bit će važno članstvo HSS-a koje će sigurno razmisliti koja je prava politička opcija koja garantira svjetonazorska i programska načela HSS-a, ali i naše zajedničke obitelji, Europske pučke stranke“, kazao je i naglasio da HDZ želi kao otvorenu i snažno okupljajuću stranku, pa će u tom smislu razgovarati sa svima koji im se žele priključiti, ne isključujući nezadovoljne HSS-ovce.

Za kurikularnu reformu ponovio kako je njezin nastavak dio njegovog programa.

“Ona mora održavati pluralizam stajališta svih stručnjaka, treba maksimalno iskoristiti razdoblje javne rasprave, trebaju biti uključena i roditeljska prava, a cijeli program treba proći kvalitetnu domaću i međunarodnu recenziju”, kazao je Plenković koji posljednja imenovanja tehničkog ministra obrazovanja Predraga Šustara, “imenovanja povjerenstva, a ne stručne radne skupine”, doživljava kao pitanje koje pridonosi nastavku procesa.

Pitanje povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja za 19 kuna Plenković smatra pitanjem za predizbornu kampanju, kao i neka druga koja će utvrditi nakon izbora za predsjednika HDZ-a i sastanka s ministrima iz redova stranke.

O odlasku u mirovinu sa 67 godina rekao je da je Europska unija to ostavila u nacionalnoj nadležnosti.

Konverzija kredita u ‘švicarcima’ bio je proizvod s greškom

“Moramo voditi računa o starenju europske, ne samo naše populacije, o tome da se životni vijek produljuje i o dugoročnoj održivosti mirovinskog sustava. U Hrvatskoj imamo vremena za temeljitu analizu i raspravu”, Plenkovićev je odgovor na pitanje o starosnoj granici za mirovinu, dok je ‘packe’ iz Europske komisije o konverziji kredita u ‘švicarcima’ komentirao riječima da rješenje tog problema nikako ne smije ići nauštrb hrvatskih građana

“To je bio svojevrsni proizvod s greškom. Međutim, ova reakcija Europske komisije ne određeni način nije iznenađujuća. Mi se zalažemo za rješenje koje će uključiti dogovor sa svim akterima u tom procesu. Ne bi bilo dobro da u konačnici, uslijed sudskih tužbi, eventualno čitav teret padne na državni proračun”, istaknuo je.

Komentiraj