PLENKOVIĆ: “Interes nam je s Mađarskom razvijati prekogranične projekte”

Hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak da su Hrvatska i Mađarska prijateljske zemlje kojima je u interesu jačanje međusobne suradnje i razvoj projekata koji imaju prekograničnu dimenziju.

Nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, Plenković je novinarima rekao kako današnje otvorenje učeničkog doma mađarskog Prosvjetno-kulturnog centra u Osijeku, čiju je izgradnju s 10 milijuna kuna financirala hrvatska vlada, na simboličan način pokazuje poštovanje prema mađarskoj manjini u Hrvatskoj.
Drago nam je da mađarska vlada brine o Hrvatima koji žive u Mađarskoj, podupirući slične projekte i centre koji postoje u više mađarskih gradova, dodao je Plenković.
Izvijestio je kako su ostale teme razgovora s Orbanom bile fokusirane na informiranje mađarske strane o pripremama Hrvatske za predsjedanjem Vijećem EU-a, gdje Hrvatska ima četiri bloka prioriteta; Europu koja raste i razvija se, Europu koja povezuje, Europu koja štiti i Europu koja je globalno utjecajna.
Dodao je kako će poseban interes biti na tri velika politička dosjea, od kojih je jedan uređenje budućih odnosa s Velikom Britanijom, ako ta zemlja s 31. siječnjem izađe iz EU-a. Drugi je nastavak pregovora oko sedmogodišnjeg proračuna EU-a, a treći sastanak na vrhu između članica EU i država jugoistoka Europe u Zagrebu. Na tom bi sastanku razgovarali o temi proširenja EU-a, gdje dijelimo stav da bi kao prvi korak trebalo pronaći način za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, rekao je Plenković.

Orban je kazao kako su Mađarskoj bliske sve četiri odrednice hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, te da obje zemlje smatraju kako kriteriji za pristupanje EU-u, koji trebaju biti ispunjeni, moraju biti isti za sve države koje žele pristupiti.
Govoreći o bilateralnim odnosima kazao je kako su povijesno dobro utemeljeni, ne samo na prijateljstvu, već ponekad i na strateškoj suradnji.
“Očito je da vaša zemlja ne može biti uspješna bez uspješnog susjeda u Mađarskoj, a Mađarska ne može biti uspješna bez uspješnog susjeda u Hrvatskoj. Kao i u privatnom životu, ako imate nekretninu, a vaš susjed nije uspješan, vrijednost vaše nekretnine je manja. Stoga smo vrlo zainteresirani da imamo uspješne susjede, a mislim da nam je to zajednički interes”, ocijenio je Orban.
Smatra kako su manjine u tom smislu imaju važnu ulogu u obje zemlje. Radimo najbolje što možemo za hrvatsku manjinu koja živi u Mađarskoj, a sretan sam što vidim da Hrvatska čini najbolje što može da mađarska zajednica očuva svoj identitet, kulturu i obrazovanje, rekao je Orban, istaknuvši kako je vrlo optimističan u svezi budućnosti.
Na upit novinara, Orban je kazao kako se nije razgovaralo o odnosima INA-e i MOL-a, jer su se u razgovorima fokusirali na regionalna pitanja.
Na upit je li se razgovaralo o suspenziji njegove stranke Fidesz u Europskoj pučkoj stranci (EPP), za koju su glasovali i predstavnici HDZ-a, i načinima rješavanja tog problema, Orban je kazao kako vrlo poštuje HDZ kao vladajuću stranku u Hrvatskoj, jer je s hrvatskim političarima počeo surađivati još u vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, s kojim je također dobro surađivao.
Smatra kako će stoga HDZ uvijek biti na njihovoj strani, jer dijele iste vrijednosti, još od vremena Franje Tuđmana do danas, te da ih HDZ, kao vladajuća stranka u Hrvatskoj, nikada neće izdati, jer su s njima uvijek mogli o svemu razgovarati i savjetovati se.
Ističe kako će u Fideszu “sami odlučiti o svojoj sudbini” te da moraju vidjeti hoće li se novo vodstvo EPP-a, izabrano na nedavnom kongresu u Zagrebu, nastaviti približavati ljevici ili ne.
Ako budu išli sve bliže ljevici, to nije naš put. Ako su spremni ponovno razmisliti o tome što EPP sada čini i vratiti se više kršćansko-nacionalnim korijenima, možemo nastaviti djelovati unutar EPP-a. Trebamo malo vremena za procjenu i donošenje odluke, najmanje dva do tri mjeseca, rekao je Orban.
Na upit prati li zbivanja oko predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, te da komentira izjavu predsjedničkog kandidata i bivšeg premijera Zorana Milanovića da on nije njegovo društvo, Orban je kazao kako odluku o budućem hrvatskom predsjedniku trebaju donijeti Hrvati te da ne želi o tome ništa komentirati, niti se u to miješati.
Činjenica je da su u vrijeme dok je političar kojeg ste spomenuli bio hrvatski premijer hrvatsko-mađarski odnosi dosta patili, ocijenio je premijer Orban.

Komentiraj