PLENKOVIĆ: ‘Intencija je da saborskim zastupnicima zakonski prijedlozi budu dostupni u petak’

Sanjin Strukic/PIXSELL

Mandatar Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u utorak novinarima vezano za pet zakonskih prijedloga Mosta, kako neki od njih ne zahtijevaju široki javnu raspravu, dok neki imaju veće pravne i gospodarske posljedice, a intencija je da svim saborskim zastupnicima zakonski prijedlozi budu dostupni već u petak na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora, kako bi mogli steći uvid u njihov cilj.

Plenković je poslijepodne nakon razgovarao sa čelnicima Mosta i aktualnim  predsjednikom Sabora akademikom Željkom Reinerom o aktivnostima oko konstituiranja Hrvatskog sabora.

Na pitanje hoće li pet zakonskih prijedloga koje je Most tražio u svojim jamstvima, ići u hitnu saborsku proceduru i bez javne rasprave, Plenković je rekao kako su neki od tih zakonskih prijedloga sasvim jasni i precizni te ne zahtijevaju široki javnu raspravu (npr. izmjena zakona o izboru zastupnika u Sabor), dok su neki zahtjevniji i imaju veće posljedice i učinke pravnog i gospodarskog karaktera (npr. zakonski prijedlozi koji se odnose na financiranje lokalne i regionalne samoupravu ili ovršni zakon) .

“Intencija nam je da se ostavi dovoljno vremena svim saborskim zastupnicima, da im zakonski prijedlozi već u petak budu dostupni, kako bi mogli steći uvid u njihov cilj”, istaknuo je.

Mandatar je najavio da će sutra razgovarati i s predstavnicima oporbe kako bi dogovorili čitav paket koji se odnosi na saborske odbore (njihovu podjelu, koliko ih pripada vladajućima, a koliko oporbi i slično) kako bi se to sve moglo izglasati u petak.
“To bi bila dobra praksa i jedna stabilnost kako bi onda i radna tijela Hrvatskog sabora na svojim sjednicama mogla donijeti odgovarajuće zaključke o pojedinim zakonskim prijedlozima. Tako bismo uspjeli ostvariti i interes javnosti i svih onih koji o tome odlučuju”, kazao je.

Vezano uz to hoće li HSS biti dio vladajuće ili oporbene kvote, mandatar Plenković rekao je kako će njihovi kolege u srijedu voditi razgovore s  HSS-ovim predstavnicima vezano uz distribuciju dužnosničkih položaja u pojedinim saborskim odborima.

Odgovarajući na upit hoće li ukinuti status štićene osobe za potpredsjednike Vlade,  rekao je kako mislim da će minimalno dva buduća potpredsjednika Vlade po zakonu imati status štićene osobe, a za ostalo smatra da nema nikakve potrebe.
Petrov: Sabor će idućih dana intenzivno raditi

Budući predsjednik Hrvatskog sabora i čelnik Mosta Božo Petrov, najavio je da će parlament idućih dana intenzivno raditi.

“Hrvatski sabor će idućih dana jako intenzivno raditi. Neće to biti petak pa će se čekati utorak ili srijeda, već će to biti petak i subota i ponedjeljak i svaki mogući radni dan. Ali da na kraju Sabor bude gdje će se zaista raditi i mjesto prave demokracije”, rekao je Petrov.

Pojasnio je i da će se u saborski dnevni red uvrstiti svi zakonski prijedlozi koje su najavljivali i pregovarali s HDZ-om. Također, dodao je, na konstituirajućoj sjednici Sabora u petak naći će se sve potrebno kako bi se mogli provesti zakonski prijedlozi te će se odraditi i sva potrebna imenovanja.

“Sjednica Sabora početi će s dnevnim redom te ćemo izglasati sve potrebne zakone za formiranje Vlade. Nakon toga preći ćemo na proces izglasavanja svih drugih zakona koji su na dnevnom redu”, poručio je Petrov.

Upitan hoće li kontaktirati Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD) vezano uz izmjene Zakona o HNB-u, Petrov je rekao da će se zatražiti njihovo mišljenje što nije niti dvojbeno. Smatra kako su svi njihovi prijedlozi koje su ugradili u izmjene tog zakona, već u funkciji u svim drugim članicama EU.
Naglasio je da će se na kraju i provesti svih sedam jamstava koja je zahtjevao Most, kazavši kako zna da je nekim načelnicima ili gradonačelnicima teško prihvatiti izmjene zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Napomenuo je i da je su s HDZ-om usuglasili konačni prijedlog Ovršnog zakona po kojem oni kojima prijeti deložacija neće ostati bez “krova nad glavom” već će dobiti na korištenje stan u vlasništvu države. Uz to,tri četvrtine ispod prosječne plaće u zemlji bit će sačuvane od ovrhe. “To su dvije najvažnije i najkrupnije stvari vezane uz Ovršni zakon”, rekao je.

Komentiraj