PLENKOVIĆ ‘Inicijativa oporbe proći će jednako slabo kao one o ministrima’

Foto Hina Dario GRZELJ/ dag

Premijer Andrej Plenković komentirao je dnevne aktualnosti nakon što je posjetio Tuhelj gdje se održavao seminar za gradonačelnike i župane iz redova Hrvatske demokratske zajednice.

Premijer se na početku osvrnuo na odluku suda u Švicarskoj prema kojoj je odbijen je zahtjev za poništavanje arbitraže koju je Hrvatska izgubila od MOL-a

”Mi smo se već očitovali kao Vlada. Iscrpili smo sve mogućnosti. Znate da je arbitraža bila pokrenuta u vrijeme Milanovića. Ovo što smo napravili je zadnji pravni lijek. Sud je donio odluku. Osim troškova postupka upravljačka prava u kompaniji su onakva kakvi su doneseni arbitražom koncem prošle godine. Napravili smo sve što možemo, to je jedan od brojnih naslijeđenih problema. Mi smo probali i taj pravni put”, rekao je Plenković dodavši kako arbitraža u Washingtonu ima drugi predmet te kako se skupljaju dokazi koji idu u prilog interesima hrvatske u tom slučaju.

Premijer je naglasio kako se sada ide u izbor savjetnika koji bi pomogao pronaći stateškog partnera za Inu ili koji bi pomogao pri vraćanju Ine u ruke države.

Osvrnuo se i na preporuku MMF-a iz  kojeg su poručili kako Hrvatskoj trebaju strukturne reforme.

”Reforme su dio nacionalnog programa reformi. Dio programa Vlade. Nastavljaju se svi dobri makroekonomski trendovi. Na tome se vidi poruka politčke stabilnosti. Imate logiku vlade i HDZ-a koji žele stabilan politički okvir. I ima te one političke snage koje žele nestabilnost destrukciju slanju poruka da je ovdje nešto problematično. To ljudi vide”, kazao je osvrnuvši se i na sve veći broj, kako kaže, populističkih poruka u medijskom prostoru.

”Živimo u komunikacijskom vremenu gdje populizam – lijevi i desni dobivaju određenu potporu, a moja je odgovornost kao šefa HDZ-a i premijera da čvrsto ustrajem na našoj politici”, rekao je.

Pojasnio je i na što je mislio kad je govorio o ”hibridnom ratovanju”.

”Mislim da je dovoljno nekome, a ima vas puno s iskustvom, pa da pratite od koga se plasiraju neke političke teze. Onda je jasno zašto sam tu kategoriju koristio. S tim su suočene Vlade i u drugim zemljama. To je sada normalni modus operandi. Ja samo znam da ono što radimo kao Vlada radimo odgovorno na tragu nacionalnih interesa, a jako je puno aktera koji to žele destabilizirati”, kazao je.

Premijer je kazao i kako su neki detalji iz roll up ugovora “podredni”, ali je naglasio što on smatra bitnim u cijelom procesu: “Strateški je bitno ono što se zakonom postiglo, Izvanrednom upravom, isplatom plaća, odličnom turističkom sezonom, izbjegavanjem domino efekta. Ono što je važno – mislim da smo sve temeljne ciljeve uspjeli bez angažiranja iti jedne lipe državnog proračuna. To su temeljni razlozi. Inicijativa oporbe proći će jednako slabo kao one o ministrima, ali to je dio demokratske procedure i njihovo pravo. Naravno da u tome neće uspjeti”, kazao je dodavši da to što se u ugovoru spominje ima Ante Ramljaka ne derogira prava vlade te da je ta činjenica “efemerna”.

Plenković je komentirao i proglašenje neovisnosti Katalonije.

”Želimo da se odnosi između Katalonije i Madrida riješe u dijalogu i u okviru ustavnog pravnog okvira Španjolske te da nema nasilja. Zabilježili smo današnju odluku. Donesena je kad je nešto malo preko 50 posto zastupnika bilo u parlamentu, ostali nisu ni sudjelovali”, rekao je.

Komentiraj