Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u petak je ocijenio kako će pregovori o sastavljanju nove parlamentarne većine i vlade biti uspješno obavljeni u ustavnim rokovima, koji počinju teći u ponedjeljak nakon objave službenih rezultata izbora.

Plenković je novinarima ispred HDZ-ove središnjice rekao kako pregovori idu dobro, a na njihov upit hoće li na prvim konzultacijama s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović idući tjedan imati dovoljno potpisa da dobije mandat za sastav vlade, odgovorio je: “Vidjet ćemo. To nije presudno, Imamo dovoljno vremena, jer će u ponedjeljak biti objavljeni konačni službeni rezultati izbora i od tada počinju teći rokovi”.

Istaknuo je kako su svi dosadašnji razgovori bili u cilju da se identificiraju HDZ-ova i stajališta partnera te da sve ide dobro.

HDZ ne dira tuđe zastupnike

Upitan kako tumači nagađanja da će Most predstaviti i petnaestog člana njihovog saborskog kluba zastupnika te jača li to njihovu poziciju u pregovorima, Plenković je kazao kako je zadovoljan ako Most može dogovoriti poslijeizbornu suradnju, naglasivši da HDZ ne dira zastupnike iz drugih stranaka ili saborskih klubova.

“Sa 61 saborskim mandatom imamo uvjerljivu relativnu pobjedu na parlamentarnim izborima i imamo još nekoliko spremnih zastupnika u Saboru koji će nas podržati. Što stabilnija parlamentarna većina, to stabilnija i učinkovitija vlada”, poručio je.

Novinare je zanimao i njegov komentar situacije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje studenti i dio profesora traže ostavku dekana Vlatka Previšića te najavljuju blokadu fakulteta, na što je Plenković rekao da prati situaciju te da bi volio da se ona primiri i omogući normalan rada fakulteta. “Postoji autonomija sveučilišta, postoji dekan, rektor i nadležni ministar. Kada dođe vrijeme, komentirat ćemo”, kazao je.

I glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković novinarima je izjavio da će njegova stranka u ustavnim rokovima s dovoljnim brojem potpisa otići na konzultacije kod Predsjednice Republike. “HDZ je dobio većinu i sada pregovara o budućoj parlamentarnoj većini i vladi. Sve će se odvijati u ustavnim rokovima”, poručio je.

Komentiraj