Hrvatski premijer Andrej Plenković obratio se u ponedjeljak javnosti, nakon završene sjednice Vlade na kojoj je Ante Ramljak imenovan izvanrednim povjerenikom za Agrokor.

“Drago mi je da mogu nakon ove sjednice Vlade predstaviti gospodina Ramljaka kao iskusnog čovjeka koji je većinu svog poslovnog života proveo u gospodarstvu. Ima iskustva u jednom okviru državne uprave što će mu sigurno biti korisno”, rekao je Plenković dodajući kako je odluka na putu prema Trgovačkom sudu te tijekom dana očekuju i njihovu formalnu odluku.

Naglasio je da su se time ispunili uvjeti za aktivaciju zakona. “Najbitnije je da u ovom trenutku i kroz dijalog s dobavljačima, koordinacijom s bankama i kreditorima na današnjim sastancima precizno dogovorimo dinamiku aktivnosti ovog tjedna. Bitno je da dođe do nove likvidnosti i na taj će se način do Uskrsa osigurati plaće zaposlenicima i omogućiti plaćanje tražbina dobavljačima”, rekao je Plenković.

Dodao je da vjeruje da će se saborska oporba ‘postupno osvijedtiti’ i biti dionici ovog procesa. “Gospodin Ramljak ima potrebne reference i potrebno iskustvo. Kada smo razmišljali o profilu osobe, tražili smo onu koja pozna aktere hrvatskog gospodarstva, koja točno zna tko je tko i kakvi su međusobni odnosi. Osoba koju Vlada postavlja na tu poziciju mora ima institucionalnu memoriju”, naglasio je premijer.

Plenković je poručio i da očekuje smirivanje situacije u medijima i javnosti. Na konferenciji za novinare predstavio se i Ante Ramljak, koji se zahvalio Vladi i premijeru Plenkoviću na ukazanom povjerenju.

“Pred nama je zahtjevan i težak zadatak. Nama je bitka za Agrokora bitka za zaposlenike, dobavljače, vjerovnike… Bitka da se ovo ne prelije na cijelo gospodarstvo Hrvatske pa i šire regije”, rekao je Ramljak dodajući kako nemaju puno vremena.

“Ja sam od danas 24 sata samo u tome i pokušat ću zajedno sa svojim timom već imam osigurati da smirimo tenzije oko kompanije, da vratimo povjerenje dobavljača, vjerovnika, banaka i da normaliziramo poslovanje. To je prvi prioritet”, naglasio je Ramljak.

Dodao je kako će već danas imati sastanke s dobavljačima i bankama i pokušati omogućiti isplatu plaća do Uskrsa. “Ako to uspijemo, i dobavljačima i radnicima, pogotovo malim OPG-ova, pred nama se onda nalazi duže razdoblje sveobuhvatnog restrukturiranja grupe. Ono će trajati i biti intenzivno, no vjerujem da nitko nema iluziju da će to biti preko noći. To će idućih 12 mjeseci biti intenzivan posao”, rekao je.

Ramljak je poručio kako mu je cilj vraćanje ozbiljno narušenog povjerenja dobavljača i smirivanje situacije. “Bit ću na raspolaganju, ali vas molim da mi date vremena. Dajte mi vremena ovaj prvi tjedan”, zaključio je.

Plenković je poručio kako će danas doći do deblokade računa, a na novinarsko pitanje hoće li 150 milijuna erua biti dovoljno, Ramljak je odgovorio da veruje da za početak hoće. “Zajedno s dnevnom likvidnosti i priljevom novca”, rekao je.

Nije želio komentirati što će biti sa Antonijom Alvarezom III., ali je dodao kako će javnosti predstaviti svoj tim. Plenković je na novinarko pitanje o Zdravku Mariću odgovorio kako na njega računa od kada ga je tražio da bude ministar financija. “Bit će uključen u sva relevantna pitanja”, rekao je.

Ramljak je upitan i koje su njegove ideje za budućnost Agrokora. “Agrokor je bila jedna megakompanija, toliko velika da s ovakvim lošim procjenama može ugroziti sustav. Zato je i donesen ovaj Zakon”, objasnio je. Odgovorio je da će morati sjesti s kreditorima, vjerovnicima i dogovoriti se. “Vjerojatno će se kompanija u budućem razdoblju morati restrukturirati na način da će doći do promjene vlasničke strukture i svega što s time ide”, rekao je.

Premijer je upitan može li se dogoditi da, u slučaju sanacije Agrokora, i druge tvrtke potonu jer nisu ‘zdrave’. “Naš je cilj da ovaj slučaj iskoristimo i za identificiranje problema u poslovanju, za njihovo rješavanje, za sigurnost i na taj način izvučemo određene lekcije koje nam ovaj primjer daje. To je jedan od širih, transformativnijih ciljeva”, kazao je premijer.

Komentiraj