PLENKOVIĆ I PETROV Postignut kompromisni dogovor HDZ-a i Mosta o budućoj Vladi

Sanjin Strukic/PIXSELL

Nekoliko minuta nakon podneva predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i čelnik Mosta Božo Petov obratili su se medijima u Hrvatskom saboru.

Plenković je na početku kazao kako su nakon izbora vodili vrlo temeljite razgovore te u četvrtak postigli dogovor oko svih pitanja, osebno sedam točaka Mosta.

“Dogovorili smo model rotirajućeg mjesta predsjednika Sabora (prve dvije godine predsjednik će biti Petrov, a sljedeće dvije godine HDZ). Dogovorili smo ustroj Vlade”, rekao je Plenković dodajući da će Most imati potpredsjednika vlade koji će biti i ministar uprave. Dobili su i ministarstvo unutarnjih poslova, pravosuđa i zaštite okoliša.

Čelnik Mosta Božo Petrov kazao je kako s postigli kompromis, u kojem je podjednako dobrog i lošeg. ” Vjerujemo da će ovo biti stabilna Vlada. Zahvaljujem HDZ-u što su prepoznali naših sedam jamstava”, istaknuo je.

Dodao je kako za neke resore imju kvalitetna rješenja.”Ali sa druge strane volja birača je bila takva, HDZ je nakon izbora imao 61 mandata, a Most 13. Mislim da smo postigli fer dogovor, smatramo da će i zato biti stabilna vlada”, kaže.

Plenković je rekao kako će Most imati potpredsjednika Vlade koji će biti i ministar uprave. “Dobili su i ministarstvo unutarnjih poslova, pravosuđa i zaštite okoliša. Što se tiče broja potpisa, računamo Mostovih 15, imamo 90 potpisa, a možda još netko pristupi do ponedjeljka”, istaknuo je.

Objasnio je da imenovanje člana Mosta kao predsjednika Sabora ne znači kontrolu. “Nadam se da je to razdoblje završeno. Nadam se da je situacija koja se događala u prošloj Vladi završila”, rekao je Petrov dodajući misli kako su postigli fer dogovor.

“Ono što smatramo da je u ovome dogovoru postignuto jest da sve tri najvažnije funkcije ne pripadaju jednoj političkoj stranci, što mislim da je dobro za demokraciju i politički sustav. Htjeli smo da predsjednik Sabora prve dvije godine bude član Mosta, jer želimo graditi povjerenje i biti sigurni da će procesi krenuti onako kako smo dogovorili prije”, rekao je Petrov

Plenković je rekao kako će HDZ-ov predsjednik Sabora, tko god on bio, tu funkciju obavljati časno. Novinarima nije otkrio koji će član HDZ-a naslijediti Petrova na čelu Sabora.

“Ovo je za nas početak jedne dobre suradnje”, rekao je Petrov na pitanje radi li se ovdje o koaliciji ili suradnji. Dodao je kako se za termin koalicija vezala politička trgovina, te kako je ovo suradnja.

Plenković je istaknuo kako je nakon izbora HDZ imao alternative, ali im je prioritet bio Most. “To je jedna poruka vjerodostojnosti. S potporom manjinskih zastupnika, što je za mene posebno važno, da upravo takav aranžman bude jamstvo stabilnosti i Vlade i parlamentarne većine”, dodao je.

Plenković je najavio i određene modifikacije ministarstava, ali dodao je kako će o tome detaljnije govoriti kasnije.

Komentiraj