Plenković i Pejčinović Burić na zajedničkoj konferenciji za novinare

Marija Pejčinović Burić u srijedu je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe. U društvu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Pejčinović Burić u četvrtak održava konferenciju za novinare.

Plenković je čestitao Pejčinović Burić na “najvećem diplomatskom uspjehu Hrvatske” u posljednjih 30 godina.

“Mi smo razgovarali o ovoj kandidaturi, sve što smo učinili u Europskoj uniji bilo je jako dobro primljeno. Imamo dobar feedback od zastupnika. Odluku smo donijeli kad smo shvatili da je ovo jako dobra prilika”, kazao je Plenković. Dodao je da ministrica sa svojim osobnim profilom i radom nema “elementa u ovoj temi kojeg nije prošla”.

“S obzirom da je poliglot, nije bilo elementa koji bi nam dao za pravo da se ona ne kandidira”, dodao je Plenković.

“Svi smo lobirali za nju. Ključni rezultat je ogromno povjerenje koje nam je ukazano i koje obvezuje. Mandat počinje ove jeseni, a predstavlja veliki profesionalni, politički i svaki drugi izazov, ali predstavlja i Hrvatsku na nekim novim razinama”, objasnio je.

“Svi smo bili zauzeti budućim predsjedanjem EU-om. Bili smo skoncentrirani na posao koji se trebao obaviti kod kuće. Ovo je bila prilika sada i mislim da smo dobro odlučili”, kazala je Pejčinović Burić i zahvalila Plenkoviću na inicijativi i podršci.

“Put do jučerašnjeg glasanja je bio dosta komplicira. Kad je nazvao glavni tajnik i rekao da imamo novu tajnicu, prolomilo se oduševljenje. VE je sazrelo za dva važna iskoraka – da se nakon 70 godina na to važno mjesto bira osoba koja dolazi iz srednjoistočne Europe. Drugi važan korak koji nije bio jednostavan je poštivanje ljudskih prava i vladavine prava i demokracije – ravnopravnost spolova. U 70 godina VE samo je jedna žena obavljala posao glavne tajnice”, istaknula je i dodala da su se žene jako aktivirale oko njene kandidature.

“Ono što me obvezuje je činjenica da sam dobila gotovo dvije trećine glasova od prisutnih, što znači da je potpora zaista velika”, kazala je Pejčinović Burić.

Podsjetimo, zastupnici Parlamentarne skupštine VE odlučili su tajnim glasanjem da će Pejčinović Burić na dužnosti glavne tajnice naslijediti Thornbjorna Jaglanda kojem u listopadu istječe drugi mandat.

Pejčinović Burić je dobila 159 glasova, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio sa 105 glasova.

Pejčinović Burić kandidirala se za glavnu tajnicu zajedno s Reyndersom, koji je s njom prije nekoliko mjeseci ušao u uži izbor, bivšim litavskim premijerom Andriusom Kubiliusom i bivšom grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakojanis.

Komentiraj