Plenković i ministri zastupnicima predstavili novi paket gospodarskih mjera

Saborski zastupnici danas raspravljaju o prvoj grupi zakona iz Vladina paketa za pomoć gospodarstvu u krizi uzrokovanoj epidemijom koronavirusa, odnosno zakonskim rješenjima koja se odnose na financije te na turistički sektor.

Paket zakonskih izmjena i dopuna zastupnicima predstavljaju premijer Andrej Plenković te ministri financija Zdravko Marić i turizma Gari Capelli.

Na početku izlaganja premijer Plenković kazao je kako novi paket mjera dolazi u kontekstu mjera za suzbijanje pandemije, ali i snažnog potresa u Zagrebu. Zahvalio se svima koji ovih dana rade kako bi omogućili da se život nastavi.

“Bitka protiv koronavirusa o ovoj fazi, vodit će se načelima medicine ranih stoljeća, odvajati bolesne od zdravih. Naša strategija smanjivanja broja socijalnih kontakata polučuje rezultate. Ovo što radimo je ispravno i opravdano. I vodit ćemo se i dalje preporukama stručnjaka, epidemiologa”, rekao je Plenković i dodao da je paket mjera koje su na Vladi usvojili za ožujak već zaživio.

“Novim paketom želimo osnažiti mjere iz ožujka”, rekao je Plenković te potom predstavio nove mjere.

Istaknuo je kako je paket mjera iz ožujka već zaživio, a Porezna uprava je jučer do 14 sati zaprimila gotovo 65 tisuća zahtijeva od kojih je 64 posto već riješeno.

Ministarstvo rada, za mjeru naknade poslodavcima za očuvanje radnih mjesta, do jučer je zaprimilo 70 tisuća zahtjeva za 420 tisuća radnika, a jučer je već isplaćeno oko 400 milijuna kuna za oko 123 tisuće radnika i 40 tisuća poslodavaca, naveo je premijer.

U provedi su, dodao je, i mjere drugih ministarstava.

Istaknuo je kako se u mirovine neće dirati te će za njih uvijek biti sredstva te zamolio zastupnike da zakonima pruže potporu.

Pohvalio je što su mjere koje njegova Vlada poduzima poduzete prije nego je jučer Europska komisija napravila istovjetne napore za cijelu EU. Naglasio je i kako bi Hrvatskoj članstvo u euro- području danas jako pomoglo.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner