Odnosi Hrvatske i Švicarske vrlo su kvalitetni, ratifikacijom Protokola III. riješen je problem slobodnog kretanja hrvatskih radnika i sada je potrebno jačati gospodarsku suradnju, suglasni su hrvatski premijer Andrej Plenković i švicarska predsjednica Doris Leuthard.

“Prošle godine smo zabilježili porast u vanjskotrgovinskoj razmjeni od 16 posto, ali još mnogo toga može učiniti”, rekla je Leuthard u utorak nakon sastanka s Plenkovićem.

“Našim je gospodarstvenicima važno prenijeti poruku da je Hrvatska stabilna zemlja u kojoj postoje visokobrazoani kadrovi i da postoji siguran pravni okvir.  To su za švicarske ulagače najvažniji preduvjeti”, rekla je Leuthard dodavši da njezina zemlja cijeni reforme i napredak ostvaren u RH.

Gospodarska razmjena dviju zemalja iznosi oko 300 milijuna eura i Plenković se slaže da tu postoji mnogo prostora za napredak.

“Razgovarali smo o unapređenju gospodarske suradnje, unapređenju daljnjih investicija, realizaciji programa koje Švicarska ima za suradnju s Hrvatskom, za što joj na raspolaganju stoji 45 milijuna švicarskih franaka”, kazao je Plenković.

“Dogovoren je čitav niz projekata socijalne kohezije koji će startati od svibnja ove godine, a krenut ćemo ove godine i s projektima na smanjenju nezaposlenosti i zaštiti okoliša”, kazala je Leuthard.

Prije nešto više od dva mjeseca potpisan je prvi u nizu ugovora u sklopu švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Od Švicarske je Hrvatska nepovratno dobila više od 21 i pol milijuna franaka za ulaganje u Gorski kotar. Novac će se utrošiti u pripremu natječajne dokumentacije za poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na tom području i tako poboljšati uvjeti života.

Plenković i Leuthard razgovarali su i o suradnji u znanosti.

“U tome je prije svega važnu ulogu imao program Horizon 2020. Ustanovili smo da na području znanstvene suradnje i suradnje viskoškolskih ustanova imamo 48 zajedničkih projekata. Kao što znate, švicarska su sveučilišta na jako dobrom glasu i suradnja s Hrvatskom pokazuje koliko je važno i kvalitetno obrazovanje u vašoj zemlji”, kazala je Leuthard.

Oboje čelnika pozdravilo je odluku vlade u Bernu u prosincu o ratifikaciji Protokola III. kojim se Sporazum o slobodi kretanja osoba između Europske unije i Švicarske Konfederacije proširuje na hrvatske državljane.

Plenković je istaknuo da između 60.000 i 70.000 Hrvata živi u Švicarskoj i da su važna sastavnica te zemlje i važna poveznica vrlo kvalitetnih odnosa dviju zemalja.

Komentiraj