Plenković i Krstičević pohvalili obnovu ceremonije smjene straže ispred Banskih dvora

HINA/ Daniel KASAP

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević pohvalili su u subotu obnovu ceremonije smjene straže na Markovu trgu ispred Banskih dvora, a ministar Krstičević je istaknuo da je ta ceremonija jedan od simbola hrvatske države, funkcija joj je promicanje pobjedničke Hrvatske vojske, naše tradicije i našeg identiteta, a i turistička je atrakcija koju imaju i druge europske metropole.

Krstičević je to izjavio novinarima neposredno poslije završetka ceremonije te izrazio zadovoljstvo da je nakon 17 godina obnovljena ceremonija velike smjene straže na Markovu trgu, koju je izvela Počasna-zaštitna bojna pobjedničke Hrvatske vojske.

Ona će, istaknuo je, Hrvatsku vojsku približiti našim ljudima. Tako od danas pa sve do 8. listopada, svake subote u podne naši će ljudi imati priliku biti pokraj hrvatskoga vojnika i s njime se slikati, rekao je dodavši kako se danas vidjela profesionalnost i odgovornost Hrvatske vojske.

Na upit hoće li Hrvatska do 2024. moći izdvajati dva posto od svoga BDP-a za obranu, ministar Krstičević je odgovorio kako je Plenkovićeva vlada zaustavila pad obrambenoga proračuna. “Povećali smo proračun devet posto, a usredotočili smo se na osnaživanje Hrvatske vojske”, rekao je dodavši kako uza sve to treba sagledati i druge čimbenike u hrvatskom društvu.

Krstičević je najavio kako do kraja godine žele napraviti nacionalni plan kako doći do tog postotka, a s druge strane povezati i sve ostale aktivnosti u Hrvatskoj.

Ocijenio je složenim sigurnosno stanje te dodao kako moraju odgovorno voditi računa. “Ulaganje u obranu je ulaganje u sigurnosti i vlastiti prosperitet jer razvoja društva nema bez sigurnosti”, poručio je hrvatski ministar obrane.

Odgovarajući na upit o nabavi borbenih navalnih zrakoplova, Krstičević je odgovorio kako postoji suglasnost hrvatskoga državnog vrha za tu odluku.

“Ona se odgađala, a sada smo u postupku istraživanja svih opcija za rješavanja tog problema”, rekao je dodavši kako treba odgovorno izabrati priuštiv model koji je dobar za Hrvatsku.

Smatram da nam ta sposobnost, istaknuo je, treba jer razoružana Hrvatska vojska kakva je bila na početku Domovinskoga rata  nikad više ne smije doći u tu poziciju. Hrvatskoj vojsci, po Krstičevićevim riječima, treba hrvatsko ratno zrakoplovstvo, a hrvatskoj državi, ako želi biti  snažna i čvrsta država, potrebna joj je ta borbena komponenta.

Vjerujem da ćemo u Vladi i konsenzusom svih političkih opcija naći način kako ove godine izabrati najbolji model za Hrvatsku, poručio je ministar obrane.

Plenković: Oživotvorenje straže pridonosi tradiciji Hrvatske vojske

Predsjednik Vlade je čestitao potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću i načelniku Glavnoga stožera Mirku Šundovu na ponovnom oživotvorenju smjene počasne straže, Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga RH koja, kako je rekao, pridonosi tradiciji Hrvatske vojske među našim narodom, ali i turističkoj atrakciji grada Zagreba.

To će, siguran je premijer, šest mjeseci dok se bude izvodila smjena straže privući veliki broj turista koji sve više posjećuju glavni hrvatski grad.

Izjavu Sberbanke o potpori Agrokoru, na novinarski upit, najavio je da će komentirati tek nakon sastanka s predstavnicima te banke, koji će biti idući tjedan.

Pitanja o o sastavu vlade i koaliciji najavio je za drugi tjedan nakon drugoga kruga lokalnih izbora.

Komentiraj