HINA/ Daniel KASAP/ dk

Plenković i japanski ministar o daljnjem razvoju gospodarskih odnosa

Premijer Andrej Plenković primio je u četvrtak u Banskim dvorima državnog ministra vanjskih poslova Japana Nobua Kishija, a u središtu razgovora bila je želja dviju strana za daljnjim razvojem gospodarskih odnosa i većom trgovinskom razmjenom, doznaje se iz službenog priopćenja.

“Predsjednik vlade Plenković i ministar Kishi  izrazili su želju za daljnjim razvojem gospodarskih odnosa i većom trgovinskom razmjenom. Kad je riječ o ohrabrivanju japanskih investitora za  ulaganja u Hrvatsku, premijer je istaknuo kontinuirane napore na poboljšanju uvjeta poslovanja i  povećavanju olakšica za strane ulagače, što bi moglo privući i veći broj japanskih tvrtki koje svoje poslovanje žele proširiti u Hrvatsku”, stoji u priopćenju.

U njemu se pojašnjava da, glede strukture robne razmjene, u izvozu iz Hrvatske i dalje dominira izvoz tune (80% od ukupnog izvoza) te izvoz drvne građe (dodatnih 4,3%), dok se uvoze razni strojevi, aparati i instrumenti te putnički automobili i dijelovi. Plenković je razgovoru iskazao zadovoljstvo što u Hrvatsku godišnje dolazi više od  120.000 japanskih turista.

Također je pozdravio dogovor Europe unije i Japana o glavnim elementima Sporazuma o gospodarskom partnerstvu postignut 6. srpnja 2017. godine.

“S obzirom na to da je Japan četvrto najveće gospodarstvo svijeta u kojem postoji velika potražnja za europskim proizvodima vjerujemo da će sporazum otvoriti nove mogućnosti za značajniji izvoz hrvatskih roba i usluga na japansko tržište te za ulaganja”, kazao je šef vlade. Na današnjem je susretu zatražio  japansku podršku oko kandidature za članstvo u OECD-u.

Također je iskoristio priliku i  japanskoga premijera Shinzu Abea pozvao u službeni posjet Hrvatskoj.

Komentiraj