Plenković i Cerar na različitim pozicijama oko arbitraže, ali za nastavak dijaloga

HINA/ STA/ Bor Slana

Hrvatski i slovenski premijer Andrej Plenković i Miro Cerar potvrdili su u srijedu različite pozicije oko granične arbitražne, ali su istaknuli da će se unatoč tome nastaviti dijalog između dviju susjednih zemalja.

Sastanak dvojice čelnika u Ljubljani bio je prvi nakon objave arbitražne presude koju Slovenija smatra obvezujućom, ali ne i Hrvatska jer je izašla iz arbitražnog procesa koji drži kompromitiranim.

“Želimo u rujnu na idućem našem susretu sastaviti katalog svih otvorenih pitanja”, kazao je Plenković nakon dvosatnog sastanka s Cerarom u Ljubljani.

Radi se o dugogodišnjim nerješenim sporovima još iz vremena raspada bivše Jugoslavije, uključujući i određivanje granice.

“Unatoč želji Slovenije da se presuda arbitara implementira, presuda se smatra neobvezujućom za hrvatsku stranu koja je arbitražni sporazum potpsala 2009. u dobroj vjeri, ali je morala iz njega izaći zbog postupaka slovenske strane, pa su taj postupak i sama presuda nepovratno kompromitirani”, naglasio je Plenković na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Dodao je da bi se u dijalogu moglo pokušati naći bilateralno rješenje koje odgovara jednoj i drugoj strani.

“Želimo u prvi plan staviti ono što nas povezuje”, kazao je hrvatski premijer, istaknuvši dobru gospodarsku i političku suradnju dviju članica Europske nije i NATO-a.

Cerar kaže da Slovenija i dalje ostaje na jasnoj poziciji da je arbitražna presuda obvezujuća za obje strane i da postupak arbitraže nije bio kompromitiran jer su takav zaključak donijeli sami arbitri. Također je istaknuo da je presudu i njezinu provedbu podržala Europska komisija.

Slovenski premijer očekuje da Hrvatska, dok dvije zemlje vode dijalog, prizna nadležnost Slovenije na područjima koja su joj arbitražnom presudom pripala kako bi se izbjegle napetosti i incidenti.

Ocijenio je da današnjim sastankom mogu biti zadovolje obje strane jer će se dijalog među njima nastaviti, ali smatra da bi provedba presude stvorila novo pozitivno ozračje između Ljubljane i Zagreba i ukazala na poštovanje vladavine prava i međnarodnih arbitraža.

“To nije samo pitanje odnosa dviju država nego i pitanje vladavine prava i međnarodnih govora”, kazao je slovenski premijer.

Cerar je kazao da je arbitražna presuda bila u središtu razgovora s hrvatskim premijerom, dok prema Plenkovićevim riječima nije bilo govora o sadržaju presude niti implementaciji koju želi Slovenija.

Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Zagreb je tada ocijenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Službeni Zagreb inzistira da je arbitražni proces stvar prošlosti jer je kontaminiran i da je potrebno dogovor o granici tražiti u novom okviru, no Ljubljana presudu drži obvezujućom za obje strane.

Cerar je uvjeren da će presudu Zagreb postupno prihvatiti, a Plenković ustraje da nema nikakvog mehanizma bilo kojeg aktera u međunarodnoj zajednici koji može Hrvatskoj nametnuti provedbu presude u procesu u kojem više nije stranka.

Komentiraj