PLENKOVIĆ: Hrvatska vanjska politika okrenuta rješavanju otvorenih pitanja

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je u Splitu ocijenio kako europski i svjetski dužnosnici prepoznaju da je hrvatska politika okrenuta mirnom rješavanju otvorenih pitanja sa svim susjedima.

“Svima je jasno kako  je Hrvatska na jugoistoku Europe sidro stabilnosti, pouzdan saveznik u Sjevernoatlanskom savezu, pouzdana članica i partner unutar Europske unije,” rekao je Plenković. “Osobno poznam sve ključne lidere i sve ključne čelnike međunarodnih organizacija. U tijesnom smo kontaktu, jučer sa Stoltenbergom, Hahnom, Mogherini, Angelom Gurríom, te sa Schulzom, koji će vrlo vjerojatno nakon Europskog parlamenta, preuzeti važne uloge u njemačkoj politici,” rekao je  premijer.
Plenković smatra kako ovi međunarodni čelnici prepoznaju “našu politiku, politiku koja je orijentirana na mirno rješavanje otvorenih pitanja sa svim susjedima i doprinos konsolidaciji i demokraciji u našim susjednim zemljama i njihovom europskom putu.”
“To je, po našem dubokom uvjerenju najbolje i za Bosnu i Hercegovinu i za Crnu Goru, gdje su imali popriličnu nestabilnost i za Makedoniju i za Kosovo i za Albaniju i za Srbiju. Sve su to zemlje koje gledaju na Hrvatsku, naše iskustvo i naš model. Kao što naš model može biti koristan za Ukrajinu i Gruziju u postkonfliktnom smislu i u europskom pogledu, tako može biti i za naše prve susjede i na tome ćemo raditi, naravno, u suglasju sa svim našim drugim ključnim europskim partnerima,“ istaknuo je Plenković.
Plenković je u subotu u Splitu nazočio svečanom obilježavanju 27. godišnjice osnutka HDZ-a u tom gradu.

Komentiraj