PLENKOVIĆ “Hrvatska mora jačati odnose s Njemačkom”

Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak je dao izjavu na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, na kojoj 600 visokih dužnosnika i stručnjaka raspravlja o globalnim sigurnosnim izazovima.

“Jasno je da ove godine se posebno želi vidjeti kakva je uloga NATO-a, nalazimo se u 70. obljetnici NATO-a, Hrvatska eto prvih 10 godina. Želi se, koliko sam uspio razumjeti, približiti europske države američkim parnerima, kako bi NATO zaista osiguravao sigurnost i davao poduzdanost, slobodu i demokraciju. Tako da će ova dva tri dana pred nama biti intenzivna i korisna za iznošenje hrvatskih stavova o pitanjima sigurnosti”, rekao je Plenković, kako prenosi N1.

Upitan koje će biti hrvatske poruke na panelu Inicijative tri mora, premijer je odgovorio: “Za Hrvatsku je važno razvijati suradnju između Baltika, Crnog mora i Jadranskog mora. Za nas jedna strateška odluka ove Vlade, da se ide u izgradnju terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku – to Hrvatsku sasvim drugačije pozicionira na energetskoj karti Europe”.

Naglasio je kako se susreo s Annegret Kramp-Karrenbauer. “Dobro je da se ona prezentira, pozicionira kao važan akter na njemačkoj političkoj sceni, uz sastanak koji ćemo sutra imati s bavarskim premijerom. Moja poruka je da Hrvatska mora jačati odnose s Njemačkom, osobito s Bavarskom, za koju nas veže trgovinska suradnja, investicije, Hrvati u Njemačkoj, njemački turisti u Hrvatskoj”, poručio je.

Komentiraj