Igor Soban/PIXSELL

PLENKOVIĆ ‘Hrvatska javnost i birači znat će procijeniti tko je faktor stabilnosti, a tko zlorabi institucije’

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak na početku Vladine sjednice da se u Hrvatskoj događa “velika predstava političkog razotkrivanja”, te izrazio uvjerenje da će hrvatska javnost i birači znati procijeniti koji su akteri na sceni faktori stabilnosti, a tko u predizborne svrhe provodi neke svoje ciljeve, čak i u namjeri da zlorabi hrvatske institucije.

“Tu je razlika između odgovornih stranaka koje upravljaju zemljom na zakonit, predvidljiv, dijaloški i uključiv način, i onih koji imaju agendu rušenja. Tu je ta ključna razlika, tu nikada nećemo biti isti. Tu će odgovorni i punoljetni ljudi s poslovnom sposobnošću znati vidjeti tko je tko. Zato je ovo što se događa velika predstava političkog razotkrivanja u Hrvatskoj”, rekao je Plenković na sjednici Vlade, kojoj su po prvi put prisustvovala četvorica novoimenovanih državnih tajnika.

Rasprava na temelju pamfleta

Osvrnuo se na SDP-ovu inicijativu o izglasavanju nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, o kojoj se raspravljano do kasno sinoć, te ponovio kako ni jedna od točaka koja je bila navedena u zahtjevu za opozivom nije bila potkrijepljena nikakvim dokazima ni činjenicama.

“Svjedočili smo raspravi na temelju pamfleta, vidjeli smo da postoje političke stranke i opcije koje su u stanju bez ikakvih dokaza nastojati u kontekstu političkog, medijskog i javnog pritiska ostaviti dojam da je kolega Marić za nešto kriv i treba snositi odgovornost”, kazao je Plemnković i ponovio da kao predsjednik stranke i Vlade, te kao političar i pravnik, nikada neće dopustiti takvu vrstu diskvalificiranja, osuđivanja i političko-medijskog i javnog presuđivanja.

To se radi ministru koji je, tvrdi Plenković, u ovoj i prethodnoj Vladi pokazao da je izrazito stručan, te je pridonio fiskalnoj konsolidaciji zemlje, rastu BDP-a, smanjenju javnog duga i proračunskog manjka, većoj zaposlenosti i svim drugim pokazateljima, osobito u komunikaciji s međunarodnim institucijama i agencijama za kreditni rejting.

“Zbog toga, a i zbog činjenice da je kolega Marić svojim radom i ranije u Ministarstvu financija, Ekonomskom institutu, te znanstvenim radom dokazao da je kompetentan, da ima ljudski i profesionalni integritet, za mene ni u jednom trenutku nije postojala ni najmanja dilema da ga kao Vlada i HDZ trebamo i hoćemo braniti. To se zove politička lojalnost i uvjerenje u to što radimo”, kazao je Plenković.

Most bez lojalnosti

“Pokazalo se da kolege iz Mosta nemaju tu vrstu razmišljanja, dapače, oni su svojim potezom bili prvi koji su bez ikakve rasprave ili saslušanja argumenata koje smo iznijeli digli ruke protiv nastavka povjerenja svom kolegi u Vladi”, rekao je Plenković dodavši kako to ne može proći bez reakcije i odgovora jer se radi o elementarnoj političkoj abecedi, timskom radu, partnerstvu, korektnosti i ljudskosti.

“Takav stav imam danas i takav stav ću imati u budućnosti. Još jednom ću ponoviti, da je kolega Marić kojim slučajem bio član Mosta u ovoj Vladi ja bih se kao predsjednik Vlade ponio apsolutno jednako i branio bih ga kao što sam jučer branio Marića. To trebaju znati kolege iz Mosta i to treba znati hrvatska javnost jer samo na taj način držimo do vlastitog integriteta”, istaknuo je Plenković.

Rekao je kako će se o povjerenju Mariću odlučivati u Hrvatskom saboru te ustvrdio kako su svi razgovori o tome vođeni “na temelju argumenata, korektno, kroz dijalog, bez javnih pritisaka, prozivanja, praktički dovođenja drugih zastupnika metodama koje su do sada neviđene u u hrvatskoj političkoj praksi, čak i sramotne, uključivši i kroz raspravu u Saboru, koju rade neke stranke i neki njihovi zastupnici”.

Monstruozne optužbe neće proći

“Oni dobro znaju koji su to, međutim, hrvatski birači i javnost sve to prate i vide i uvjeren sam kako monstruozne optužbe da ova Vlada i ja osobno imamo namjeru štititi bilo čije kaznene radnje i kriminal, a kamoli u kompaniji koji se zove Agorkor, neće proći. Ta vrsta manipulacije, neistina, zlonamjernosti, nevjerojatnih optužbi koje su izgovorene neće proći iz temeljnog razloga jer su lažne i neistinite”, rekao je Plenković.

Ponovio je kako je Vlada našla rješenje za krizu u Agorkoru koje je zakonito i u skladu s Ustavom, osigurala stabilnost financijskog sustava, spriječila lančanu reakciju u gospodarstvu, osigurala novu likvidnost u kompaniji, osigurala novu izvanrednu upravu, isplate zaposlenicima, dobavljačima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, stekla novo povjerenje banaka, kreditora i krenulo se u proces restrukturiranja.

“Sve aktivnosti koje poduzimamo nisu politikantskog, predizbornog karaktera, one su odgovorne, utemeljene na našem programu i sa ciljem zaštite hrvatskih interesa”, poručio je.

Plenković je napomenuo kako je prije šest dana nađeno rješenje i za gužve i čekanja na granicama, koje će imati utjecaja na turizam, u dogovoru sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom, nakon čega su jenjale gužve na granici.

“To pokazuje koja je to politička stranka odgovorna u ovom trenutku, tko ovdje rješava probleme, a tko ima cilj i političku agendu da u predizborne svrhe provodi neke svoje ciljeve, pa čak i u namjeri da zlorabi hrvatske institucije. To ja osobno nikada neću raditi, ni HDZ niti ova Vlada”, naglasio je Plenković.

Komentiraj