PLENKOVIĆ ‘Hrvatska javnost bit će “izrazito zadovoljna” resorom dobivenim u Europskoj komisiji’

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao kako će hrvatska javnost biti “izrazito zadovoljna” resorom koji će Hrvatska dobiti u Europskoj komisiji.

Plenković je u velikom intervjuu za Dnevnik HRT-a kazao kako je predložena povjerenica Dubravka Šuica iznimno iskusna političarka koja je dobro upućena u europske teme, a da će hrvatska javnost biti “izrazito zadovoljna” resorom koji će Zagreb ispregovarati s novom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

“Ima puno lijepih stvari, ali ne smijem reći”, kazao je premijer o budućem sastavu Komisije, istaknuvši kako von der Leyen poštuje Hrvatsku, što je pokazala i njezina odluka da Zagreb bude među prvim gradovima koje je posjetila nakon što je izglasana na novu funkciju.

Vanjskopolitički prioriteti

Plenković je ponovio kako je predsjedanje Europskom unijom svakako najveći vanjskopolitički izazov za Hrvatsku i da “takvu vrstu međunarodnog angažmana i izazova Hrvatska još nije imala”, a naglasio je i koliko je važna uloga žena u hrvatskoj diplomaciji i međunarodnim organizacijama.

“Hrvatska je uspjela izabrati bivšu potpredsjednicu vlade za glavnu tajnicu Vijeća Europe, naša je bivša državna tajnica postala izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost u Portugalu, imamo novu članicu europskog revizorskog suda, a sada i povjerenicu EK-a”, rekao je premijer, referirajući se na Mariju Pejčinović Burić, Maju Markovčić Kostelac, Ivanu Maletić i Dubravku Šuicu.

Kazao je kako je glavni prioritet glede EU-a “bez ikakve dileme” ocjena Komisije o hrvatskom napretku prema šengenskom prostoru koja se očekuje u rujnu. Premijer vjeruje kako će EK objaviti da je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterije, no istaknuo je da Hrvatska sigurno neće ući u taj prostor tijekom predsjedanja 2020. godine.

“Nema teoretske šanse da se bilo koja krupna odluka koja se odnosi na Hrvatsku donese za vrijeme našeg predsjedanja”, rekao je i podsjetio na Bugarsku i Rumunjsku koje su kriterije ispunile prije nekoliko godina, no još uvijek čekaju članstvo.

Nakon pozitivne ocjene Komisije primanje država u šengenski prostor trebaju odobriti sve njegove članice.

Plenković je ponovio kako je drugi glavni prioritet ulazak Hrvatske u eurozonu.

“Idemo prema tečajnom mehanizmu, a cilj je da u šest područja ispunimo 19 mjerila koja smo vrlo precizno definirali našim resorima”.

Slučaj Mađarević

Plenković je naglasio kako je ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo “brzo i primjereno” na slučaj Elizabete Mađarević, hrvatske diplomatkinje u Njemačkoj koja je na internetu pisala ksenofobne komentare.

“To je nedopustivo u sadržajnom smislu, a da ne govorim o tome da se tako nešto objavljuje. Ja ne pamtim da se tako nešto dogodilo u trideset godina hrvatske diplomacije u smislu stava, a još to i napraviti za vrijeme mandata u zemlji primateljici”, rekao je premijer i dodao kako je nadležna inspekcija u MVEP-u predložila da Mađarević ide pred službenički sud, te da je predložen njezin otpust iz službe.

Komentiraj