PLENKOVIĆ 'Hrvatska će nastaviti snažno podupirati europski put BiH'

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u subotu u Mostaru kako će Hrvatska nastaviti snažno podupirati europski put Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva i ostvarenje jednakopravnosti hrvatskog naroda,.
„Mi europski put BiH, i kao stranka, ali kao Vlada i kao Republika Hrvatska, snažno podržavamo. Znamo da HDZ BiH u tome ima prominentnu ulogu“, rekao je Plenković u izjavi novinarima uoči 13. izbornog Sabora HDZ-a BiH.
Po njegovim riječima, opredijeljenost i potporu BiH i Hrvatima u njoj HDZ pokazuje kandidiranjem Željane Zovko na izborima za Europski parlament.
„Željana Zovko, koja je naslijedila mandat koji sam ja imao u Europskom parlamentu, mislim da se pokazala sjajna za interese Hrvatske, ali i cijele Bosne i Hercegovine, osobito za važnu poruku o jednakopravnost svih konstitutivnih naroda, pa naravno i hrvatskoga naroda“, dodao je. Po njegovim riječima ovo imenovanje pokazalo je da je to “poruka prijateljstva i poruka europske perspektive BiH”.
„Na tome tragu očekujem i da se novo vodstvo HDZ-a BiH nastavi zalagati za te vrijednosti i za europski smjer zemlje“, rekao je Plenković.
On je istaknuo da je ova stranka imala posebnu ulogu u europskim integracijama BiH, navodeći da je njezin predsjednik Dragan Čović, u funkciji bivšeg člana BiH Predsjedništva, podnio zahtjev za članstvo BiH u Europskoj uniji.
S Plenkovićem na Saboru HDZ-a BiH u Mostaru sudjeluju i visoki stranački i državni dužnosnici Davor Božinović, Lovro Kuščević, Goran Marić, Branko Bačić, Zvonko Milas.
Čelnik HDZ BiH Čović istaknuo je u izjavi za medije kako će na današnjoj stranačkoj konvenciji pružiti ruku Srbima i Bošnjacima kako bi zajedno zemlju usmjerili prema Europskoj uniji.
„To je pružena ruka zajedništva prema svima kako bi se osigurala potpuna jednakopravnost i konstitutivnost tri naroda u BiH, te spriječilo bilo kakve neodgovorne politike koje smo imali u proteklom vremenu. Europska perspektiva je nešto što za nas nema alternative“, dodao je Čović.
Čović, koji je od 2005. godine na čelu HDZ-a BiH, danas je ponovno kandidiran za tu dužnost. Na Saboru sudjeluje 524 izaslanika, a uz izbor čelništva stranke, biti će donesena i nova stranačka deklaracija.

Komentiraj