Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u subotu da će HDZ predizbornu kampanju početi u Starom Gradu na Hvaru, na blagdan Svetoga Roka, u utorak 16. kolovoza,  kada će se obilježiti i 2.400. obljetnica postojanja Staroga Grada.
“Na fešti Sv. Roka obilježit ćemo 2.400 godišnjicu Starog Grada na Hvaru, gdje ćemo i započeti našu predizbornu kampanju,” izjavio je Plenković  za Hinu u Metkoviću gdje je nazočio 19. Maratonu lađa.
Istaknuo je da je  Maraton lađa potvrda jedne lijepe tradicije koja je nastala u dolini Neretvi i koja okuplja ne samo Neretljane, nego i goste iz drugih zemalja.
“Imao sam čast biti s našim lađarima dok sam bio zamjenik veleposlanika Republike Hrvatske u Parizu, dočekati ih u francuskom Kaleu kada su (2009.) preveslali La Manche što je bio jedan od njihovih međunarodnih pothvata,” rekao je Plenković.
Naglasio je da  neretvanski Maraton lađa daje doprinos hrvatskoj baštini i tradiciji i svemu onome što je dobro za Dubrovačko-neretvansku župaaniju i dolinu Neretve.
Na upit kako s iskustvom europarlamentarca iz europske vizure gleda na očuvanje hrvatske tradicije kao što je Maraton lađa, Plenković je ponovio kako je iznimno važno da mladi sudjeluju u očuvanju takvih tradicija.
“Sigurno je da su lađari kao što su i  alkari, koji su prošle godine na moj poziv bili u Bruxellesu u povodu 300. obljetnice  Sinjske alke, a ove godine su bili i moji Hvarani iz Staroga Grada u povodu 2.400. godišnjice Staroga Grada – ono pozitivno što nam donosi Dalmacija i naša kultura, tradicija i povijest. Te manifestacije svake godine podsjećaju i naše mlade da prionu u očuvanju tih vrijednosti,” zaključio je predsjednik HDZ-a.

Komentiraj