PLENKOVIĆ: “HDZ i ja osobno spremni smo na izbore u svakom trenutku”

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković gostovao je večeras u Dnevniku HRT-a, gdje je komentirao štrajk u osnovnim i srednjim školama, ulazak u Schengen i aktualnu političku situaciju.

“Vjerujem da ćemo u idućim diplomatskim kontaktima državama članicama pojasniti postignuća. Moramo raditi na tome da postignemo konsenzus. Slijedi hrvatsko predsjedanje EU-om i nije običaj da taj dosje tada bude na dnevnom redu”, komentirao je Plenković ‘zeleno svjetlo’ Komisije za Schengen, ali nije htio spekulirati o datumu ulaska Hrvatske u Schengen.

Vezano za štrajk prosvjetara i na pitanje je li povećanje osnovice za 6 posto njegova konačna ponuda Plenković je kazao kako Vlada poštuje učitelje, ali da vodi politiku fiskalne konsolidacije i daje ponudu o paketu 2+2+2 kroz temeljni kolektivni ugovor.

Također, najavio je kako će na sjednici Vlade sljedećeg tjedna bitiodluka o minimalnoj plaći koja će nastaviti s trendom rasta s od 2496 kn neto kad su preuzeli odgovornost preko 3000 kuna koliko iznosi danas. Ipak, nije želio otkriti koliko će minimalna plaća porasti. Kaže kako će voditi računa o o onima koji imaju najmanje plaće, ali i da poslodavci koji imaju takve zaposlene ne dođu u problem.

“Naša ponuda na stolu, ona je korektna. I dalje mislim da nema nikakvog razloga za štrajk. Žao mi je zbog toga. To da su koeficijenti nepravedni i nelogični u mnogim segmentima to je točno. U sustavu obrazovanja ima 90.000 zaposlenih, to su jako velika sredstva. Zato smo otišli korak nazad u sustavu PDV-a, on ostaje na 25 posto”, rekao je Plenković.

Poručio je kako brinu da fiskalna konsolidacija i gospodarski trendoiv budu takbi da Hrvatskoj omoguće bolji rejting. “Apeliram na sindikate, a posebno na učitelje i profesore na razuman pristup. Angažirat ćemo ako treba i vanjske konzultante da bi se napravio posao kojeg 20 godina nitko nije uspio pravedno i kvalitetno napraviti. Pritom ćemo staviti naglasak na adekvatnu valorizaciju rada i aspekt produktivnosti. Moramo honorirati one koji su dobri”, istaknuo je premijer.

Poručio je da HDz drži koaliciju da ‘bi Hrvaska išla u dobrom smjeru – za manju polarizaciju, manje podjele u društvu, više uključivosti, procesuiranje ratnih zločina, demografsku revitalizaciju, gospodarski rast, nikad veću zaposlenost i nikad manju nezaposlenost’.

“Ako se možemo dogovoriti – idemo dalje. Ako ne postoji dogovor, HDZ je spreman na izbore u svakom trenutku i ja osobno”, rekao je Plenković.

U zadnjoj godini mandata Vlada će, kazao je premijer prioritetno raditi na boljoj apsorpciji europskih sredatava, povećanju ulaganja, mobilizaciji 110 milijardi kuna koje imaju mirovinski fondovi, aktivaciji tržišta kapitala. “U procesu Europskog tečajnog mehanizma 2 radimo na tome da država proda manjinske udjele u pojedinim društvima. Smatramo da ćemo na taj način također potaknuti ekonomiju”, rekao je Plenković. Naglasio je kako je položaj Hrvatske u onosu na onaj od prije tri godine je neusporediv.

Na sutrašnjoj sjednici Vlade naći će se izmjene aznenog zakona vezano za nasilje u obitelji. Plenković je rekao da je Vlada nakon nekoliko “strašnih kaznenih djela i zločina” odlučila pooštriti odredbe Kaznenog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i procesnih odredbi Zakona o kaznenom postupku.

“Na iskorjenjivanju nasilja koje je ozbiljan i vrlo neugodan fenomen moramo raditi i izmjenom nacionalnog zakonodavstva i povećavajući operativne kapacitete i financijska sredstva. Hrvatska će zahvaljujući angažmanu ove Vlade imati sigurne kuće do kraja godine u 6 županija u kojima ih trenutno nema”, zaključio je premijer.

Komentiraj