Hina Dario GRZELJ/

PLENKOVIĆ ‘HDZ čvrsto stoji pri obrani nacionalnih interesa i granice’

Premijer Andrej Plenković u srijedu je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a komentirao aktualni događaj, prenosi N1.

”Razmotrili smo aktualnu političku situaciju. Ono što je posebno važnost da sam izvijestio kolege u vezi susreta s Cerarom o našim odnosima sa Slovenijom i najavio odlazak vlade u BiH. U BiH ćemo razmotriti brojna pitanja o našim odnosima i dogovoriti hodogram rješavanja. Sve drugo bilo je uobičajeno. Idući sastanak imat ćemo početkom rujna, nakon ljetne pauze”, rekaoje Plenković.

Dodao je i kako je stranačke kolege upoznao sa stavom vlade vezano za presudu Arbitražnog suda.

”Upoznao sam kolege s promišljanjima koja imamo u vladi. Dobio sam podršku za stav koji se temelji na odluci Sabora i koji je sadržan u svim izjavama od ranije. HDZ stoji čvrsto pri obrani nacionalnih interesa pitanja granica i teritorija. Za nas je arbitraža protupravna zbog kršenja pravila arbitraže. Želimo dijalog sa Slovenijom i ne želimo jednostrane poteze”, rekao je premijer.

Na pitanje što će učiniti ako slovenska strana bude inzistirala na primjeni odluke Arbitražnog suda odgovorio je: ”Nema nikakvog mehanizma bilo kojeg aktera koji može Hrvatskoj nametnuti provedbu presude u procesu u kojem nije stranka. Pozicija Slovenije je jedna, a naša je druga. Vodit ćemo dijalog”,

Komentiraj