Ministri koji nisu u stanju dati potporu kolegi, ne mogu biti članovi moje Vlade, rekao je premijer Andrej Plenković u četvrtak na izvanrednoj konferenciji za novinare i poručio da će HDZ ostvariti parlamentarnu većinu, a Vlada nastaviti rad, tako da prijevremeni parlamentarni izbori nisu realni.

“Ako kao predsjednik Vlade predložim Saboru odbacivanje inicijative oporbenih zastupnika i ako to stavim na glasovanje, očekujem kolegijalan stav političkih partnera i ministara u Vladi. Toga danas nije bilo i tada je prijeđena granica koja iz povjerenja prelazi u nepovjerenje. Tu za mene kao predsjednika Vlade više nema dilema, ministri koji nisu u stanju dati potporu kolegi ne mogu biti članovi moje Vlade. To je jedini odgovoran potez”, rekao je Plenković u Banskim dvorima.

Na konferenciji koja je uslijedila nakon što je na sjednici Vlade naložio da se pokrene razrješenje Mostovih ministara (Vlahe Orepića, Ante Šprlje i Slavena Dobrovića) jer su glasovali protiv prijedloga da se odbaci SDP-ov prijedlog za pokretanjem nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću, Plenković je naglasio da je u svom radu svakoga dana na apsolutno jednak način komunicirao s kolegama u Vladi, bez obzira je li riječ o ministrima koji su članovi HDZ-a, Mosta ili su nestranački.

No, naglasio je, ministri koji nisu u stanju dati potporu svom kolegi, ne mogu biti članovi njegove Vlade.

“Moja politika nije politika populizma, nije politika demagogije, nije čak ni politika usmjerena na lokalne izbore. Moja politika je politika odgovornosti”, ističe Plenković dodajući da će Vlada osigurati stabilnost hrvatskih institucija i političku stabilnost vlasti, te postići političke dogovore koji će omogućiti nastavak “svega onog što je dobro”, a to su nastavak političke stabilnosti i dobrih gospodarskih trendova čemu je, kaže, pridonio i ministar Marić.

Dodao je kako nema pravnih dvojbi može li razriješiti ministre. “Kad povjerenja nema, ja ih mogu razriješiti bez supotpisa”, rekao je Plenković reagirajući na izjavu predsjednika Sabora Bože Petrova koji je rekao da je za smjenu ministara potreban supotpis predsjednika Sabora.

Novi izbori nisu realni

Bitno je, istaknuo je, da će HDZ ostvariti parlamentarnu većinu i nastaviti rad ove Vlade, a smatra da prijevremeni parlamentarni izbori nisu realni.

“Mislim da novi izbori nisu realni, ako do njih iz nekakvog spleta okolnosti i dođe, ja sam za njih spreman. Sve što radim, radim s dobrom vjerom, transparentno, čistih ruku, vrlo jasno, angažiran na boljitku svih hrvatskih ljudi. To će dugoročno ljudi prepoznati, mislim da će se to vidjeti”, rekao je.

Novinare je zanimalo hoće li dio nove parlamentarne većine, ako više ne postoji partnerstvo s Mostom, biti HNS, a Plenković je odgovorio kako ima parlamentarnu većinu i bez njih.

Na dodatni upit hoće li dio te nove parlamentarne većine biti HSS odgovara: “Ne možemo sada brojiti kao da su šibice. Ne bojte se, ima dovoljno”.

Govoreći o odnosu s Mostom, Plenković je naglasio da je HDZ bio vrlo korektan i otvoren ustvrdivši da se dogodila situacija “u kojoj ne možemo biti u istom brodu ako jedan od partnera neće pružiti ruku drugom, i to sve prije rasprave o ministru Mariću, bez prigode da pojasni svoje stavove”.

Vlada i HDZ idu dalje

“Vlada ide dalje,  HDZ ide dalje, Hrvatska ima dobru perspektivu”, kazao je dodavši da će se on u svom radu truditi da upravo tim tempom i angažmanom nastavi i u budućnosti.

Ne slaže se da je Vlada talac jednog čovjeka, odnosno ministra Marića, a to je ustvrdio na pitanje novinara koji su podsjetili da je upravo on prije manje od godinu dana to poručio tadašnjem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, vezano uz rušenje tadašnje Vlade HDZ-a i Mosta.

“Ja sam zajedno s drugim zastupnicima u Europarlamentu tada poslao pismo našim kolegama u Klubu HDZ-a da nije dobro rušiti vlastitu Vladu i iza toga čvrsto stojim i danas, i bilo bi mi drago da se to nije dogodilo”, kazao je.

“Moj je potez bio jedini mudar odgovoran politički potez, kao odgovor na iskaz nepovjerenja koji je došao od strane naših partnera”, dodao je te ponovio da ministri zaslužuju i raspravu i prigodu da se raspravi o meritumu stvari koji se odnosi na njihovu eventualnu odgovornost.

Uskoro će se znati tko će podržati parlamentarnu većinu

Plenković je ustvrdio da “apsolutno ima parlamentarnu većinu” te da svi koraci koje Vlada radi, program koji provodi i sve što čini od samog počeka ima puno širu podršku od potpore koju je činio trokut partnerstva HDZ-a, Mosta i zastupnika nacionalnih manjina.

“To nije u pitanju i mislim da ćete to vrlo brzo vidjeti”, rekao je te ponovio da nije bila njegova ambicija niti želja da se dogodi današnja situacija, a svatko mora odgovarati za svoje poteze.

Vidjet ćete skoro tko će biti oni koji će podržati parlamentarnu većinu, poručio je i naglasio da ni on niti HDZ ni jednim potezom nisu vrbovali ili tražili prelazak bilo kojeg saborskog zastupnika u Klub HDZ-a.

“Mi smo dobili 61 mandat, većinsko povjerenje birača. Moji odnosi s drugim političkim akterima temelje se na dijalogu i partnerstvu, i s te strane parlamentarna većina koja bude formirana bit će napravljena u istome duhu i istim načelima”, poručio je.

Upitan koliko u ovom trenutku “ima ruku” te tko će naslijediti Mostove ministre, odgovara da to pitanje nije hitno jer Vlada funkcionira bez obzira na razrješenje Mostovih ministara.

“Kada sve odluke donesemo, sastanu se stranačka tijela, obavimo konzultacije, imat ćemo parlamentarnu većinu. A o imenima novih članova Vlade imat ćemo vremena raspravljati. To pitanje nije žurno. Vlada funkcionira bez obzira na razrješenje”, rekao je.

Plenković ima potporu HDZ-a

Plenković je ustvrdio i da ima potporu svoje stranke za eventualno novo preslagivanje ili izbore ako preslagivanje ne uspije.

“A zašto mislite da nemam? Pa ja sam predsjednik Vlade i stranke koji je stranku iz pozicije u kojoj je bila prošlog lipnja doveo ovdje gdje je danas. Broj potpora ne moram pokazivati niti reklamirati. Vrlo je jasno da HDZ stoji iza svih poteza koje radim”, rekao je na upit novinara.

Smatra da eventualno preslagivanje, ovisno o tome tko će biti dio parlamentarne većine, neće biti doživljeno kao izigravanje volje birača. “Mislim da je Hrvatskoj važna politička stabilnost, nastavak reformi, nastavak programa i to je moj cilj koji ću realizirati”, rekao je.

S obzirom na izjavu čelnika Mosta Bože Petrova da je sa stajalištem Mosta o nepovjerenju ministru Mariću upoznat već tjedan dana, novinare je zanimalo znači li to da nije bio iznenađen time kako su glasali Mostovi ministri i je li već radio na slaganju nove parlamentarne većine.

“Možda je iznenadilo vas”, odgovara Plenković te dodaje da je u komunikaciji s Petrovim bio “sasvim transparentan”. “Vrlo jasno sam rekao što bi značilo u hipotetskom smislu izglasavanje nepovjerenja članu Vlade od Mostovih saborskih zastupnika. To je bila naša tema. Ono što se dogodilo danas je očito neko međuoperativno pitanje”, dodao je.

Naglasio je pritom da njegovu privrženost suradnji i korektnosti pokazuju Vladina mišljenja dana u brzim, kratkim rokovima, na Mostov prijedlog mišljenja o arhivskoj građi, prijedlog zakona o HRT-u i izmjenama zakona o HNB-u. “Sve ono što smo pregovarali i što je bio dio naših političkih obveza HDZ je u cijelosti ispunio”, poručio je.

Komentiraj