Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković u petak navečer u Splitu je izjavio kako je uvjeren da će HDZ-ovi kandidati za splitskog gradonačelnika Andro Krstulović Opara i župana splitsko-dalmatinskog Blaženko Boban u drugom izbornom krugu u nedjelju dobiti većinsku potporu građana tog grada i županije.

“Krstulović Opara i Boban su odradili sjajne kampanje u proteklim tjednima i mjesecima i pokazali svojim programima, dosadašnjim postignućima i idejama za napredovanje Splita i unaprjeđenje života svih žitelja Splitsko-dalmatinske županije te će u nedjelju zadobiti većinsko povjerenje građana Splita i županije,” rekao je Plenković u izjavi novinarima.

Naglasio je kako je u Split došao s potpredsjednicima Vlade Damirom Krstičevićem i Ivom Davorom Stierom te ministrom državne imovine Goranom  Marićem kako bi zajedno dali “snažnu potporu” HDZ-ovim kandidatima Krstulović Opari i Bobanu.

“Uvjeren sam da oni  jamče bolju budućnost cijele Dalmacije, a suradnja koju će imati s Vladom i Hrvatskim saborom bit će dodatno jamstvo razvoja gospodarstva, turizma prometa, pomorstva i svega onog što krasi najljepšu hrvatsku županiju,” poručio je Plenković.

Politika Vlade je da mladi steknu znanja o hrvatskom identitetu, ali i da znaju i kritički misliti

Na novinarski upit kako komentira jučerašnje prosvjede u vezi s kurikularnom reformom na kojima je tražena i ostavka ministra znanosti znanosti i obrazovanja Pave Barišića, Plenković je rekao kako je politika njegove vlade i HDZ-a da mladi naraštaji u obrazovanju steknu znanja o hrvatskom identitetu ali i da znaju i kritički misliti.

“Ono što želimo, a to je politika naše Vade i HDZ-a, da naše mlade generacije u obrazovnom sustavu stječu ključna znanja o hrvatskom identitetu, povijesti, jeziku, tradiciji i kulturi, ali isto tako da njihovo obrazovanje bude dovoljno široko kako bi im kasnije omogućilo specijalizacije i konkurentnost na tržištu rada u Hrvatskoj Europi i globalno,” rekao je Plenković.  Dodao je kako želi da naš obrazovni sustav mladima da kritično mišljenje, kapacitet za analize i sinteze.

“Na tomu ćemo inzistirati i oko toga očekujem širok nacionalni konsenzus, jer obrazovanje i budućnost naše djece ne smije biti tema podjela nego mora biti tema zajedništva oko koje ćemo se dogovarati i na kojoj ćemo svi ustrajno raditi,” rekao je Plenković.

Podsjetio je kako je Strategija obrazovanja, znanosti, i tehnologije usvojena u hrvatskom Saboru te se radi na njezinoj provedbi. Također je podsjetio kako je on oformio posebno stručno povjerenstvo u kojem su ugledni stručnjaci iz akademske zajednice te pripadnici različitih političkih stranaka koji sudjeluju u izradi akcijskog plana.

“Provode se natječaji vrlo otvoreno i transparentno na koja se mogu svi javljati. Reforma ide dalje,” rekao Plenković komentirajući jučerašnje prosvjede.

Agrokor – za restrukturiranje kompanije u sljedećih godinu dana pod povoljnijim uvjetima i kamatama

Premijer je na upit hoće li Rusi dati kredit Agrokoru, rekao da je financiranje Agrokora “kroz aktivnosti izvanredne uprave otvoreno je za sve banke – i ruske i domaće i zapadne.

“Nama je bitno da se nađe nova likvidnost sukladno pregovorima koji traju pod bitno povoljnijim uvjetima i kamatama nego što je to bilo ranije i tako osigura proces restrukturiranja kompanije u sljedećih godinu dana”,  istaknuo je Plenković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje rekao je da se čuje s ministricom gospodarstva Martinom Dalić koja je na međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Plenković se u društvu Andre Krstulović Opare i Blaženka Bobana te suradnika iz Vlade u petak navečer družio s građanima na splitskoj Rivi.

Prije toga u predvečernjim se satima u Trogiru, u društvu HDZ-ovog kandidata za trogirskog gradonačelnika Ivice Baturine, družio sa građanima na trogirskoj rivi.

Komentiraj