PLENKOVIĆ: “EPP je već održavao ovakve sastanke u drugim parlamentima”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je, u društvu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, obišao državnu granicu prema Bosni i Hercegovini. Komentirao je graničnu policiju i kongres EPP-a koji će se održati u Zagrebu.

“Hrvatska je, kao što znate, u proteklom razdoblju obučila 6.500 pripadnika policije da budu pripravni, osposobljeni štititi vanjsku granicu Europske unije. Posebno želim istaknuti da smo u mandatu naše Vlade, uz inicijalnih 120 milijuna eura, uspjeli dobiti dodatnih preko 150 milijuna eura koji su nam pomogli da ispunimo tehničke i operativne kriterija za Schengen”, kazao je premijer Andrej Plenković u Ličko-senjskoj županiji.

Plenković je zahvalio policiji što “danonoćno radi na zaštiti granice i sprječavanju nezakonitih migracija”.

Poručio je kako smatraju da vanjsku granicu Europske unije treba štititi na najdaljoj lokaciji. “Na migracijskom pravcu kojeg zovemo istočno-mediteranski ili zapadno Balkanski. To podrazumjeva štititi grčku granicu i to podrazumjeva štititi bugarsku granicu. To su one granice gdje dolazi do inicijalnog ulaska nezakonitih migracija. Onda se kasnije različitim – vrlo spretnim i lukreativnim, ali protuzakonitim aktivnostima krijumčara koji profitiraju na ljudskoj nesreći za vrlo unosne novce, događa to da su ljudi koji su ilegalno ušli tisućama kilometara dalje odavde te došli u područje sjeverozapadne BiH i blizu hrvatske granice. Naša je uloga da pomažemo cjelokupnom rješenju, nastavimo raditi na sporazumu s Turskom”, objasnio je.

O kongresu EPP-a rekao je: “EPP će dati punu informaciju koju će glasnogovornik HDZ-a poslati medijima. Broj jedan, nikada većeg političkog skupa jedne političke obitelji na europskoj razini, u Zagrebu, a uopće i u Hrvatskoj, nije bilo posljednjih 30 godina, od ovog koji će biti za tri tjedna u Areni. Ovo je ključni, veliki sastanak, za razliku od ovih kompletno neinformiranih bukača koji spominju šefove država, premijere koji će se naći u Saboru. Oni govore laž i neistinu. Kongres na koji će doći kolege šefovi država, njemačka kancelarka, čelnici europskih institucija iz EPP-a, predsjednici, premijeri, bit će u Areni. U Areni se zbiva kongres. Uoči tog kongresa, postoji tijelo koje se zove Politička skupština EPP-a, koja se sastaje svakih mjesec, mjesec i pol dana. Za neupućene i neznalice, ti se sastanci odvijaju u Europskom parlamentu, Odboru regija, u Gospodarskom ili Socijalnom vijeću. EPP je već održavao ovakve sastanke, sastanke Predsjedništva, sastanke Političke skupštine u drugim parlementima”, rekao je.

Komentiraj