Premijer Andrej Plenković u petak je u Banskim dvorima dao izjavu za medije na temu sisačke Petrokemije. Plenković je kazao kako su dogovorili da Prvo plinarsko društvo nastavi s opsrbom plina Petrokemije i da se normalizira proizvodnja.

“Jutros smo održali sastanak s gospodinom Popijačem i Vujnovcem iz PPD-a. U svjetlu okolnosti od jučerašnjega dana, vezano za glavnog dobavljača, dogovorili smo da PPD nastavi s opskrbom plina”, rekao je Plenković.

Apelirao je na radnike i sindikate da nastave s radom. “Petrokemija proizvodi ključna, bitna mineralna gnojiva. Država će se angažirati na pronalaženju sredstava za likvidnost Petrokemije”, poručio je.

Pavao Vujnovac iz Prvog plinarskog društva rekao je da je PPD, kao dugogodišnji partner, ponovno stao iza Petrokemije kako bi se proizvodnja nastavila. “Djelujemo tako da se ne nanese dugoročna šteta tvrtki i hrvatskom gospodarstvu”, istaknuo je.

Đuro Popijač se zahvalio Vladi i Vujnovcu na razumijevanju i pronalaženju rješenja. Poljoprivrednicima je rekao da je opskrba gnojivima stabilna i da ni u jednom trenutku neće ostati bez repromaterijala, kao ni kupci u regiji. “Proizvodnja će se nastaviti, ona u najvećoj mjeri nije ni obustavljena, osim proizvodnje amonijaka”, rekao je.

Vujanovac je otkrio da je dug vlasnika Petrokemije veći od 300 milijuna kuna. ” Sad smo dali vremena vlasniku i Petrokemiji da u narednom periodu stabilizira poslovanje da ne izlaže PPD rizicima”, objasnio je.

Podsjetimo, zbog obustave isporuke plina, u kutinskoj Petrokemiji je u noći s četvrtka na petak obustavljena proizvodnja amonijaka, temeljne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva, a Stožere za obranu Petrokemije uputio je u petak ujutro pismo Vladi zbog bojazni od prestanka proizvodnje i upitne budućnosti i sudbine radnika Petrokemije i grada Kutine.

U priopćenju iz PPD-a navodi se da su proteklih godina poduzeli velike napore da se proizvodnja Petrokemije održi te su zajedno s upravama Petrokemije pokušavali pronaći kompromisna rješenja u korist Petrokemije kojima su, kažu, bitno pozitivno utjecali na financijsku situaciju te tvrtke.

Dodaje se da je PPD, zbog dugovanja Petrokemije, u statusu njenog najvećeg vjerovnika s najvećom razinom nepodmirenoga duga i najvećom razinom rizika budućega poslovanja, što nije slučaj niti jednog od ostalih vjerovnika Petrokemije.

“Smatramo kako je osobito važno zadržati radna mjesta te pokrenuti tehnološki i poslovni razvoj Petrokemije. Vjerujemo kako će Vlasnici društva pronaći najbolje rješenje na dobrobit Petrokemije ali i dobavljača”, priopćili su jučer iz PPD-a.

Komentiraj