Marko Lukunic/PIXSELL

Plenković dobio poziv za sastanak s Alvarezom

Premijer Andrej Plenković u srijedu je nakon prvog dijela saborske rasprave o prijedlogu Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku dao izjavu za medije.

Novinarima je orkrio kako je dobio poziv za sastanak s Antonijom Alvarezom III., koji je pruzeo posao restrukturiranja Agrokora. “‘Ako dođe do zahtjeva, a čini mi se da je došlo, rado ćemo se sastati. Ne bi bilo loše se malo konzultirati da vidimo radimo li u sličnom smjeru. Treba osigurati zakonske uvjete, stvoriti zid oko kompanije temeljem instituta najstarije tražbine, dobiti sjvežu likvidnost, dati plaće, podmiriti porez i isplaćivati dugove te generirati prihode jer od njih kreće restrukturiranje”, rekao je premijer dodajući da je zato standstill aranžman relevantan.

Komentirao je i današnju raspravu u Saboru. “Prezentirali smo Zakon o izvanrednoj upravi. Apelirali na odgovornost i konsenzus svih stanaka. Okolnosti su izvanredne. Smisao je ovoga da, ukoliko dionici stanja u Agrokoru ne pronađu rješenje koje bi osiguralo novu likvidnost, plaće zaposlenicima, porezne obveze, isplaćivanje dugova prema dobavljačima, onda gradimo zakonski plan za plan ‘B'”, rekao je Plenković.

Dodao je da je cilj da država i njene institucije prepoznaju trenutak i budu na razini odgovornosti te da naprave sve što je u interesu financijskog sustava i radnika. “Poruka jedinstva je najbitnija sada. Vjerujem da je javnost to prepoznala bit ovog angažmana”, dodao je.

Ponovio je kako ovo nije zakon o Ivici Todoriću i Agrokor, već zakon koji će poslužiti stabilizaciji stanja i ekonomije.

Komentiraj