foto HINA/ Denis CERIÆ /dc

Plenković čestitao Svjetski dan učitelja

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je sa sjednice Vlade uputio čestitku u povodu Svjetskog dana učitelja, istaknuvši važnost učitelja i nastavnika za budućnost Hrvatske te poručio da će Vlada učiniti sve da njihov položaj bude kvalitetniji u svakom pogledu.

“Svim hrvatskim učiteljima i nastavnicima čestitam Svjetski dan učitelja. Oni su izrazito važni za budućnost našeg naroda, svih naših građana, naše djece i želim reći da ćemo kao Vlada činiti sve da njihov položaj u svakom pogledu bude kvalitetniji jer ono što oni rade je nezamjenjivo za budućnost Hrvatske”, rekao je Plenković u sklopu točke dnevnog reda kojom je Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) otpisan dug u ukupnom iznosu nešto manjem od 53,5 milijuna kuna.

Vlada je donijela odluku o otpisu duga MZO-u s osnove doprinosa za obvezno mirovinsko osiguranje temeljem generacijske solidarnosti učenika i studenata na redovitom školovanju, prema propisima o redovitom školovanju u Hrvatskoj za vrijeme praktične nastave, za vrijeme stručne prakse, stručnih putovanja, a koji se odnosi na obvezu iz razdoblja od 2013. do 2016. godine, kao i pripadajućih kamata.

Ministar financija Zdravko Marić pritom je podsjetio da je zbog velike disproporcije u visini plaćenih, odnosno obračunatih doprinosa i stvarno ostvarenih prava koja iz njih proizlaze, u 2016. godini izmijenjen Zakon o doprinosima te su u značajnoj mjeri smanjene stope obračuna doprinosa učenika i studenata na stručnoj praksi, i to s pet posto na jedan posto za mirovinsko osiguranje.

Komentiraj