PLENKOVIĆ BRANIO BARIŠIĆA Tomić: “Vama odgovaraju što neobrazovaniji građani jer su uglavnom takvi vaši glasači”

Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ov Damir Tomić u utorak je na Aktualnom prijepodnevu u Saboru premijeru Plenkoviću postavio je pitanje kada planira smijeniti ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića zbog plagijata.

“Jeste vi čitali članak ministra Barišića? Bilo koju varijantu, bilo koju verziju. Ne znam jeste li, savjetujem vam da pročitate”, rekao je Plenković dodajući kako je članak detaljno proučio.

“U znanstvenom članku se obično u fusnoti argumentiraju teze, sve ostale fusnote imaju referencu osim jedne. Tu je fusnotu sam ministar uočio prije nego je bilo tko prijavio. Taj članak objavljen je potom u nekoliko međunarodnih časopisa s izravnom referencom, ministar je o tome dao jasna objašnjenja”, dodao je Plenković naglašavajući kako je pitanje ‘jedne male reference’ dignuto na razinu ljudskog, moralnog, znanstvenog i političkog integriteta Pave Barišića.

Premijer je kazao kako ministra osobno poznaje. “Ima iskustva, važne zadaće, njegov resor je bitan za budućnost, ono što radi u zadnja tri mjeseca, radi stručno i sa srcem, želi pridonijeti Hrvatskoj. Ne bih želio da jedna takva mala, tiskarska ili neka druga greška, njemu nanese štetu i pridonese destabilizaciji vlade”, rekao je Plenković.

Dodao je kako Barišić uživa respekt brojnih kolega, “Ovaj problem je apsolutno prenapuhan, ne želim ulaziti u motive. Ako su brojna povjerenstva jasno odlučivala o toj temi, ne znam zašto bismo godinama nakon prve verzije članka imali ovako veliku raspravu o temi koja je, po mom mišljenju, previše eksponirana u javnosti”, zaključio je Plenković.

Tomić mu je odgovorio kako se o toj temi itekako treba razgovarati i još jednom podsjetio na priopćenje uglednog znanstvenika Ivana Đikića. Kazao je Plenkoviću da očito nije pročitao Đikićeve argumente i primjedbe. “Zaustavili ste regormu školstva jer očito mislite da je sadašnji sustav savršen. Vama odgovaraju što neobrazovaniji građani jer su uglavnom takvi vaši glasači”, zaključio je SDP-ovac.

Na sve je reagirao i Željko Reiner, koji trenutno predsjedava Saborom, rekavši Tomiću da je svjestan da je svojim komentarima uvrijedio na desetke tisuća ljudi.

Komentiraj