PLENKOVIĆ: “Bilo je bizarnih odjeka, Vlada je itekako bila prisutna u Rijeci”

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade komentirao je otvorenje manifestacije Europske prijestolnice kulture 2020. u Rijeci. Poručio je da su predstavnici Vlade bili na otvorenju manifestacije Rijeka EPK, te da će on posjetiti neki događaj na manifestaciji.

“Čestitam Rijeci na otvorenju. Bilo je bizarnih odjeka u medijima, ali Vlada je financijski snažno poduprla organizaciju Rijeke EPK. Na otvorenju su bili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar turizma Gari Cappelli, ministar mora i prometa Oleg Butković, te akademik Pustić. Vlada je itekako bila pristutna i podržala ove aktivnostil. Veselimo se tome što će Rijeka i Primorsko goranska županija idućih mjeseci biti središte brojnih kulturnih aktivnosti. Sigurno ću osobno biti nazočan na nekim od tih aktivnosti”, rekao je Plenković.

Dodao je kako nema mjesta špekulacijama o rezerviranom stavu Vlade o tim događajima. “Prije nekoliko godina je bilo više hrvatskih kandidata za Europsku prijestolnicu kulture, a odabrana je Rijeka. Kao što iza svakog grada i županije stojimo, stojimo i iza Rijeke. Ta je manifestacija, pored predsjedanja Vijećem, izrazito bitna”, poručio je.

Plenković je najavio i kako će se do kraja mjeseca organizirati novi ugovorni odnos EU i Britanije, te je još jednom prokomentirao odluku Suda Europske unije koji se proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske.

“Pozivam još jednom Sloveniju na dogovor oko granice, da u europskom duhu pronađemo rješenje”, rekao je Plenković.

Kazao je i kako je u Portugalu bio na sastanku prijatelja kohezije na kojem je bilo 17 članica EU-a.

“U subotu idemo na konzultacije s predsjednikom Vijeća. Nama su važna kohezijska i poljoprivredna politika, te da proračun EU-a odgovori u narednih sedam godina na sve važne teme. Zato je zahtjevno pronaći kompromis, ali ćemo učiniti sve da se taj zadatak ostvari”, rekao je Plenković.

Komentiraj