PLENKOVIĆ: “Bilo bi dobro da su tada bili ovako živahni i ovako prpošni”

plenković

Premijer Andrej Plenković je za angažman osam hrvatskih policajaca na granici Turske i Grčke, u petak u Sisku rekao da se politika EU temelji na zaštiti vanjskih granica, u ovom slučaju Turske i Grčke, tj, Turske i Bugarske, da je Hrvatska spremna pomoći, a podsjetio je i kako je jedno policijsko plovilo već u grčkim vodama.

Plenković je u Sisku bio na predstavljanju svojeg izbornog tima “Odvažno za Hrvatsku”.

Predsjednik HDZ je novinarima nakon skupa rekao kako je u stalnoj vezi s kolegama stranim čelnicima, pa je i u dva navrata napuštao stranački skup u Sisku kako bi s njima obavio dogovore.

Zaključio je kako se stalno traže zajednička politička rješenja za krizu i kako Hrvatska u tome prednjači. Također je potvrdio kako zbog epidemije koronavirusa neće biti otkazivanja planiranih skupova povezanih s hrvatskim predsjedavanjem EU.

I nakon unutarstranačkih izbora nastaviti dobru suradnju sa Sisačko-moslavačkom županijom

“Drago mi je da je suradnja Vlade i HDZ-a sa Sisačko-moslavačkom županijom u protekle tri i po godine rezultirala brojnim projektima, koji su samo u Sisku vrijedni 616 milijuna kuna, te vjerujem da ćemo s obnovljenim povjerenjem najprije na unutarstranačkim izborima, a potom i na parlamentarnima, nastaviti na zajedničkom poslu”, rekao je predsjednik HDZ-a  nakon predstavljanja članova izbornog tima “Odvažno za Hrvatsku.

Na pitanje novinara kako komentira program protukandidata na unutarstranačkim izborima, odgovorio je kako su “alternativci” u protekle 3,5 godine imali vremena da se pripreme, a da su smjernice programa objavili, kako je rekao, “tek na naš poticaj”. Komentirat će ih kad ih prouči, dodao je, a prilika za to bit će idući tjedan, na televizijskom sučeljavanju.

Ponovio je da u HDZ-u ima mjesta za sve, a u vodstvu stranke treba biti mjesta za one koji će raditi na jedinstvu i zajedništvu stranke, a ne koristiti kampanju, i imati retoriku oporbenih stanaka, bilo krajnje ljevice ili desnice, protiv vlastitih kolega.

“Ovakav angažman nisu imali ni u jednom trenutku protekle 3,5 godine ni u Saboru, ni u javnosti. Bilo bi dobro da su bili ovako živahni i ovako prpošni tada”, dodao je Plenković.

Referirao se i na intervju zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića u “Večernjem listu” naslovljen “HDZ je gubio jer je za protivnika umjesto ljevice naciljao desnicu”, u kojem Brkić, član tima “Pobjednički put”, kaže kako je HDZ ostavio ljevicu na miru, a sukobljavao se sa HDZ-u srodnijim opcijama. Plenković smatra da je ta teza “apsolutno okrenuta i pogrešna”.

“HDZ i uspjehe na izborima vodilo je vodstvo stranke i Vlada. Postoje ljudi na krajnjoj desnici koji napadaju nas, HDZ samo odgovara onome kome treba odgovarati i to na ispravan način. Naš glavni politički protivnik svo ovo vrijeme, a ja to znam jer sam u Saboru često pred zastupnicima, uvijek sam i meta napada ljevice i najsnažnije odgovaram, i branim politiku HDZ-a, naše zakone, politike i proračun”, poručio je.

Ocijenio je pritom i da je u Saboru, primjerice, puno angažiraniji u obrani stavova HDZ-a predsjednik Kluba (Branko) Bačić, nego neki kolege koji se, rekao je, tamo nisu javili ili nikad ili se njihove intervencije mogu nabrojiti na prste jedne ruke.

Na skupu u Sisku predstavili su se unutarstranački kandidati liste “Odvažno za Hrvatsku”, Tomo Medved, Ivan Anušić, Branko Bačić, Zdravka Bušić i Oleg Butković. Oni su danas još obišli Novsku i Glinu, a obilazak završavaju večeras u Velikoj Gorici.

Komentiraj