Plenković: “Ako situacija bude ovakva idemo u dodatno popuštanje mjera 1. ožujka”

Premijer Andrej Plenković dao je izjave za javnost nakon svečanosti proslave Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Glavna tema za premijera Plenkovića bila je kafić u Rijeci koji je zabranio ulazak HDZ-ovcima. Premijer se, naime, već deset dana bavi ovom temom, koju nitko u javnosti ne potiče.

Podsjetimo, riječki kafić Three Monkeys poručio je da u kafiću ne želi članove, glasače i simpatizere HDZ-a.

“Da u kafić ne mogu doći pripadnici Armade i SDP-ovci, digla bi se tolika halabuka. Ali kad HDZ-ovci ne mogu ući, nikome ništa. To je diskriminacija, sljedeći korak je fašizam. Jeste li vi čitali što je taj čovjek govorio? Mi se ovdje bavimo dotepencima i čitanjem ćirilice. Ali kad je HDZ u pitanju, ništa”, rekao je iznervirano Plenković.

Novinarka ga je pitala što je u toj poruci diskriminatrono.

“Gdje vi radite? Koja ste kuća? Nemojte mi postavljati pitanja ako ne znate o čemu se radi. Ako niste čitali, predlažem da pročitate ono što su ti ljudi pisali. Zamijenite riječ HDZ-ovci sa Židovima i Srbima primjerice pa mi recite je li to što su napisali diskriminacija”, kazao je Plenković.

Da je zadnji kafić na svijetu ne bi tamo otišao”, rekao je.

Dotaknuo se i komentara na izjave HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Zagreba, Davora Filipovića, koji je rekao da ne zna ćirilicu i da ne bi znao pročitati riječ koju su Zagrepčani ćirilicom napisali u Ilici u čast kantautoru Đorđu Balaševiću.

“Diskriminacija, rasizam, sljedeći korak je fašizam”

“Zašto doživljava napade, zato što je političkim protivnicima opasan, neugodan im je. Zašto bi on morao znati stihove neke pjesme? U čemu je tu problem? Čovjek je rođen 1984., možda sluša neku drugu glazbu. Dotepence ćemo staviti ispod radara, Hercegovce i Hercegovačku ćemo staviti ispod radara. Pitat ćemo tko je bio na sprovodu Tuđmana, a druga okupljanja ćemo ignorirati.

Ovaj iz Rijeke je eklatantan primjer rasizma, na korak do fašizma. Samo da na odijelo stavi zvijezdu. Ja sam pročitao o čemu se radi. Kakva politička poruka? Riječ je o politički nepismenoj osobi. Niste pročitali, već ste površni i paušalni. Moramo malo pedagogije, nemojte se smijati”, poručio je Plenković novinarki koja ga je pitala o kafiću u Rijeci i zbog čega je to diskriminacija.

O izboru šefa Vrhovnog suda

Upitan o izboru šefa Vrhovnog suda Plenković je rekao da je čudno da se uopće bira osobu koja se nije prijavila na natječaju.

“Mi o tome nismo razgovarali, ali čini mi se logičnim da se poštuju propisi. Ne vidim što to nekoga tko želi biti predsjednik Vrhovnog suda sprečava da se prijavi na natječaj. Je li to nekakvo igranje s Ustavom, ustavnošću rada Stožera, pa sad ustavnošću izbora predsjednika Vrhovnog suda, jesmo li u široj utakmici, ne znam”, rekao je Plenković.

Predsjednikovu ideju o izboru nekoga tko se nije niti prijavio na natječaj smatra nezakonitom. “To zna i netko tko nema diplomu iz prava. U čemu je problem? Je li to neka šira igra, ne znam”, rekao je Plenković dodavši da je teoretski moguća i opcija ukidanja natječaja, ali da ne vidi zašto bi se to dogodilo.

O cijepljenju i mjerama

Na upit o dinamici cijepljenja kazao je: “Ona se ubrzava. Do kraja ožujka imat ćemo više od 700.000 doza ukupno. Moderna ima najmanje količina, to je najmanja kompanija. Želimo da se to ubrza, u 16 imamo sastanak na razini EU. Svi su nezadovoljni, svi žele da se poštuju odredbe koje su bile dogovorene.”

“Što se tiče mjera, ako budu okolnosti takve, 1. ožujka idemo u popuštanje. Mi smo po incidenciji među tri najbolje zemlje. Ovih zadnjih dana imali smo malo veći broj zaraženih pa moramo vidjeti idućih dana kada bude više testiranja”, rekao je Plenković.

Komentiraj