Zeljko Lukunic/PIXSELL

PLENKOVIĆ “Ako ne formiramo većinu, spremni smo na nove izbore”

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković obratio se novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. Plenković je naglasio kako je na sastanku dobio jednoglasnu podršku Predsjedništva i Vlade zbog razrješenja trojice Mostovih ministara.

“Na takvu sam odluku bio primoran nakon što je troje kolega odlučilo glasovati protiv očitovanja Vlade. Dobio sam i punu potporu da pristupimo formiranju parlamentarne većine koja bi omogućila nastavak rada Vlade i stabilnost hrvatskih institucija”, rekao je Plenković.

Kazao je kako je ‘cijeli angažman i misija Vlade’ da Hrvatske nastavi s gospodarskim rastom i da bude politički stabilna.

Dodao je da ako u sljedećim danima ne dođe do formiranja nove parlamentarne većine, on i HDZ su spremni i na nove izbore.

Najavio je kako će u Saboru obaviti konzultacije s Kluzbom zastupnika HDZ-a. Podsjetio je na članak 110 Ustava, koji kaže da premijer može razriješiti ministre i nije potrevban supotpis predsjendika Sabora.

Upitan je li moguća i velika koalicija, Plenković je odgovorio kako će razgovarati sa svim partnerima.

“Ovo što se danas dogodilo nije bila moja želja niti scenarij, nego reakcija na činjenicu da partneri u vladi od kojih očekujemo korektnost i stabilnost, to nisu poštovali”, objasnio je Plenković.

Na novinarsko pitanje slijedi li sada i smjena predsjednika Sabora Bože Petrova, Plenković je odgovorio: “Uskoro ćemo vidjeti ostaje li Petrov predsjednik Sabora”. Plenković tvrdi i kako Vlada nije pala.

Komentiraj