Davor Puklavec/PIXSELL

PLENKOVIĆ: ’25. obljetnicu stradanja Vukovara obilježiti dostojanstveno’

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je u srijedu kako želi da se 25. obljetnica stradanja Vukovara obilježi dostojanstveno i uz puno poštovanje žrtve hrvatskih branitelja, a na novinarske upite ponovio je kako nema nikakvih nesuglasica između HDZ-a i Mosta , naglasivši da još nije vidio “ni jedan problem pa ni oko porezne reforme”.

“Da se taj događaj obilježi na dostojanstven način ali i uz puno poštovanje žrtve hrvatskih branitelja, svih onih koji su poginuli u Vukovaru i onih koji su radili i na mirnoj reintegraciji cijelog hrvatskog Podunavlja koja je okončana 15. siječnja 1998.”, izjavio je Plenković novinarima u Hrvatskom saboru, gdje je otvorena izložbe fotografija “Vukowar – 87 dana boli i patnje”, koju je organizirao HDZ-ov saborski zastupnik Stevo Culej. Riječ je o zbirci arhivskih ratnih fotografija koje svjedoče o teškim vukovarskim danima.

Vlada će, najavio je Plenković, u tam smislu već sutra na sjednici u Vukovaru donijeti niz odluka. “I o jednoj radnoj skupini koja bi radila na izradi posebnog zakona o Vukovaru kao mjestu s posebnim pijetetom. Donijet ćemo čitav niz konkretnih odluka iz različitih resora koji će manifestirati potporu vlade i ministarstava gradu Vukovaru”, pojasnio je predsjednik Vlade RH.
Sjednica Vlade bit će redovita. “Vlada je u prošlosti imala praksu održavanja sjednica izvan Zagreba i ovo je prva takva sjednica u mandatu moje Vlade. Imat ćemo šest ili sedam točaka posvećenih Vukovaru, a ostalo su redovite točke koje će biti na sjednici”, rekao je premijer Plenković.

Na sjednici će biti imenovan i dio državnih tajnika

Najavio je i kako će na sjednici vlade biti imenovan i dio državnih tajnika, njih 15  do 20.
“Osnovni kriterij državnih tajnika je funkcionalna nadležnost njih u okviru ministarstava i stoga i taj jedan precizan proces usuglašavanja političkih dogovora i stvarnih potreba u ministarstvima želim napraviti na maksimalno učinkovit i racionalan način”, poručio je.
Na upite o rebalansu rekao je kako je najvažnije što će se rebalansom ostati u okvirima predviđenog za 2016. “Prema ovome što je izvijestio ministar Marić sva ministarstva su zadovoljna do kraja godine i moći će uredno podmiriti sve obveze”, istaknuo je premijer Plenković.

Suradnja s Mostom bez problema

Na ponovljene novinarske upite rekao je kako nema nikakvih nesuglasica ni problema između HDZ-a i Mosta. “Nema nikakvih problema. Ja nisam još vidio ni jedan problem pa ni oko porezne reforme”, rekao je Plenković.
Na pitanje o Mostovoj najavi prijedloga zakona po kojem će se ipak pokušati stopirati rast plaća dužnosnika, Plenković je odgovorio: “Mi smo na izborima kao HDZ dobili 61 mandat, od 61 do 76 vam treba još 15. Dakle nismo u poziciji da bilo što  mi želimo, bude apsolutno. Poanta partnerstva u Vladi je da nalazimo rješenja koja odgovaraju jednom zajedničkom nazivniku dvaju glavnih partnera. Vodite računa ovu parlamentarnu većinu podupiru i predstavnici nacionalnih manjina. Naš je stav o ovom pitanju jedan i mislim da je logičan, stav naših partnera je drugi i oni imaju pravo na svoju inicijativu; vidjet ćemo kako će to proći u Saboru”.
Na novinarsku konstataciju kako Most ne odustaje te nadaju li se potpori HDZ-a Plenković je kratko uzvratio da je tu bio vrlo jasan.

Komentiraj